Συνοψη: «Το ρολοϊ που θα φορουσε ο Λεωνιδας»
Μετα απο παροτρυνση του συντονιστη, κατεγραψα τις εμπειριες μου απο την προσφατη αποκτηση του Submariner No-Date. Περισσοτερα σχολια και φωτογραφιες οταν επιστρεψω σπιτι.
Θυμιζω οτι το Submariner ειναι απο τα πλεον κλασικα καταδυτικα ρολογια, με ιστορια πανω απο 50 χρονια. Αρχικα χρησιμοποιηθηκε απο τον Κουστω και κατοπιν απο το βρεττανικο ναυτικο και τους στρατους αλλων χωρων. Μια απο τις διασημοτερες εμφανισεις του ειναι στην ταινια Χρυσοδακτυλος του 1964, σε κοντινο πλανο πανω στον καρπο του Σων Κονερυ. Πληρωμενη διαφημιση; Οχι απαραιτητα, καθοτι ο πρακτωρ 007 ηταν αξιωματικος του βρεττανικου ναυτικου. Δυστυχως το φοραει σε ενα απιστευτα γελοιο λουρακι, αρκετα χιλιοστα πιο στενο απο το πλατος των πειρων.
Εκτοτε το Submariner εχει υποστει καποιες λειτουργικες αλλαγες, π.χ. προστεθηκαν προστατευτικες προεξοχες εκατερωθεν της κορωνας, ενω οι σταθεροι πειροι (fixed bars) των στρατιωτικων προδιαγραφων αντικατασταθηκαν απο κινητους (spring bars) για πολιτικη χρηση. Απο τη στιγμη ομως που η σειρα εγινε προσιτη στις μαζες, εχει ξεφυγει τελειως. Σε ορισμενα μοντελα προστεθηκε ημερομηνια (χρειαζεται να την ξερεις στον πατο της θαλασσας; Ποσες μερες θα μεινεις εκει;). Παρομοιως, οι παραλλαγες με χρυση κασα ή με συνδυασμο χρυσης και ατσαλινης...
Απο ολα τα μοντελα που κυκλοφορουν σημερα, το No-Date (κωδικος 14060M) εχει παραμεινει πιο κοντα στο πνευμα και στο σχεδιασμο του αρχικου Submariner. Επισης μπορει κανεις να πει οτι το Submariner No-Date ειναι το εισαγωγικο μοντελο της Ρ0λεξ, μια που μπορει να το βρει πιο φτηνα κι απο το Oyster Date.
COSC Ή NO-COSC;
Μεχρι τωρα το Sub No-Date κυκλοφορουσε χωρις πιστοποιηση χρονομετρου απο τον ελβετικο οργανισμο COSC. Προσφατα κυκλοφορησε και σε εκδοση COSC. Δηλαδη, στο καντραν εχουν προστεθει οι λεξεις Superlative Chronometer Officially Certified. Υποψιαζομαι οτι αυτο το μοντελο ανεκαθεν ειχε ακριβεια χρονομετρου, απλα δεν το εγραφε. Η διαφορα στην εμφανιση μεταξυ των δυο εκδοσεων ειναι αμελητεα. Αμα δε στο πουνε, δε θα το καταλαβεις. Για ενα διαστημα προφανως οι δυο εκδοσεις θα κυκλοφορουν παραλληλα. Η τιμη τους ειναι ιδια, πραγμα που ενισχυει την υποψια μου οτι η διαφορα ειναι καθαρα διακοσμητικη.
ΕΜΦΑΝΙΣΗ
Το Sub No-Date ειναι ενα απο τα Ρολεκς με τους χαμηλοτερους συντελεστες bling. Οχι τοσο διακριτικο οσο το Oyster Date, αλλα ουτε τοσο κραυγαλεο οσο τα ξαδερφια του με τη χρυση κασα ή τη σειρα Yachtmaster. Η γραμμη του ειναι σπαρτιατικη και κομψη. Υποψιαζομαι οτι στην εποχη του θεωρουνταν ογκωδες ρολοϊ, σε σχεση με τα αντρικα ρολογια της εποχης. Σημερα πλεον θεωρειται μετριου μεγεθους. Η διαμετρος της κασας ειναι 40 mm χωρις την κορωνα, και το προφιλ του πιο χαμηλο απο πολλα συγχρονα καταδυτικα ρολογια. Σιγουρα το οτι λεπταινει η στεφανη προς την περιφερεια βοηθαει σ' αυτη την εντυπωση. Η γραμμη του ειναι τοσο λεπτη που φοριεται ανετα απο γυναικες.
Η συσκευασια ειναι προσεγμενη. Δεν περιλαμβανει ξυλινο κουτι ή δερματινη κασετινα οπως άλλα ρολογια της κατηγοριας. Ερχεται σε σκληρο πρασινο πλαστικο κουτι που περιλαμβανει την καρτα εγγυησης, οδηγιες χρησης, πανακι καθαρισμου και την κονκαρδα πιστοποιησης χρονομετρου. Μονη παραλειψη κατα τη γνωμη μου ειναι οτι θα μπορουσαν να περιλαβουν ενα εργαλειο για το μπρασελε ή ενα λουρακι καουτσουκ για καταδυση.
ΧΡΗΣΗ
Οποιος δεν εχει μεταχειριστει τη μεταξενια κορωνα ενος Ρ0λεξ ειναι αδυνατον να καταλαβει τη μαγεια. Τα υπολοιπα καταδυτικα μου ρολογια εχουν το μηχανισμο ΕΤΑ 2824. Η αισθηση που δινει ο 2824 κατα το κουρδισμα ειναι σα μπλεντερ που προσπαθει να αλεσει καρυδια με τα τσοφλια. Ο 2824 ειναι αξιοπιστος και ακριβης μηχανισμος (αν ρυθμιστει σωστα), αλλά μαλλον χονδροειδης για τα γουστα μου.
Η στεφανη ειναι στιβαρη και ο ηχος της μουσικος. Το μονο προβλημα με τη στεφανη μου ειναι οτι η ενδειξη μηδεν δεν ευθυγραμμιζεται ακριβως με την ωρα 12. Δεν ειναι κανα μεγαλο προβλημα, αλλά σε αυτη την τιμη θα περιμενε κανεις περισσοτερη προσοχη στη λεπτομερεια.
Η φωτεινοτητα του καντραν στο σκοταδι ειναι ικανοποιητικη. Ο στρογγυλος δισκος πανω στον ωροδεικτη τον κανει να ξεχωριζει ευκολα με αποτελεσμα να ειναι ιδιαιτερα ευαναγνωστο.
Το μπρασελε το εχουν επιπληξει πολλοι για τη φτηνη κατασκευη του. Εμενα μου φανηκε ενταξει, το εχω συνηθισει ομως γιατι ενα παρομοιο φοραω χρονια με το Oyster Date. Δυσκολευτηκα να βρω πως ανοιγει και κλεινει η προεκταση για τη στολη (diver's extension). Οι οδηγιες που εχει το εγχειριδιο δεν αντιστοιχουν σε αυτο το μοντελο.
Στο νερο δεν το δοκιμασα ακομα. Το ρολοϊ ειναι φτιαγμενο για καταδυση και σκοπευω καποια στιγμη να το βουτηξω. Για ιστιοπλοϊα δεν θα το επαιρνα, καθοτι στο επιπεδο εμπειριας μου (λιγο κατω απο του αρχαριου) το σκαφος μου ανατρεπεται συχνα και τα ρολογια μου ξυνονται.
ΑΓΟΡΑ
Οι συν-φορουμιστες μου ειναι πολυ πιο εμπειροι στο να συμβουλευσουν πώς αγοράζει κανεις Ρολεκς στην Ελλαδα. Στην περιπτωση μου το πηρα απο την Αμερικη, 4696 δολ. ή περιπου 3129 ευρω. Μου εκαναν εκπτωση 12% και βρηκαν τροπο να γλυτωσω το ΦΠΑ. Η αγορα ηταν ενδιαφερουσα εμπειρια. Οταν κανω να πληρωσω, μου κανει ο τυπος, ξερς, η Ρολεκς ελεγχει περιοδικα τις αποδειξεις λιανικης και δε μας επιτρεπει να κανουμε τοσο μεγαλη εκπτωση. Οποτε μου κοβει αποδειξη για μεγαλυτερο ποσο και μου επιστρεφει τη διαφορα. Εχω δει στην Ελλαδα να κοβουν αποδειξη για μικροτερο ποσο, αλλά για μεγαλυτερο δεν το 'χω ματαδει...
Διαλεξα την εκδοση COSC, αν και το καταστημα διεθετε και την εκδοση No-COSC στην ιδια τιμη. Οπως ειπα, η διαφορα στην εμφανιση ειναι αμελητεα. Απλα σκεφτηκα οτι το COSC ισως εχει μεγαλυτερη μεταπωλητικη αξια, οχι οτι σκοπευω να το πουλησω ποτε...
Αντικειμενικα, ειναι πολλα τα λεφτα. Απο την αλλη, μπορει κανεις να μειωσει τον προϋπολογισμο των ρολογιων στο μισο, αγοραζοντας ρολογια που μπορει να τα φοραει και η κυρα. Η μοδα στα γυναικεια ρολογια ειναι ουτως ή αλλως προς το ογκωδες. Πολλα γυναικεια μοντελα της Zodiac ειναι μεγαλυτερα απο το Submariner.
Τι αλλο μπορει να αγορασει κανεις με αυτα τα λεφτα; Σχεδον δυο Ωμεγa Seamaster 2254.50, ρολοϊ με εφαμιλλες προδιαγραφες και ποιοτητα, αλλά ενδεχομενως χαμηλοτερη αναγνωρισιμοτητα (για μια συγκριση των δυο καντε κλικ
εδω). Πληρωνει κανεις το ονομα; Φυσικα. Απο την αλλη το Submariner No-Date ειναι καλυτερη αγορα απο το Πανεραi 210 (το επομενο μου ρολοϊ;), που ειναι στα ιδια περιπου λεφτα αλλά με χειροκινητο μηχανισμο και μικροτερη υδατοστεγανοτητα.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Το «λαϊκο» μοντελο της Ρ0λεξ (αν μπορει να πει κανεις κατι τετοιο) ειναι ασφαλης επιλογη για οποιον ψαχνει για αυτοματο καταδυτικο ρολοϊ με διακριτικη, διαχρονικη γραμμη, αποδεδειγμενο μηχανισμο και ακριβεια χρονομετρου. Δυσκολευομαι να πιστεψω οτι μπορει κανεις να απογοητευτει απο αυτο το ρολοϊ. Τα λεφτα ειναι πολλα, αλλά πεισε τη κυρα σου να το φορεσει και ξαφνικα δε φαινεται και τοσο απλησιαστο.