...Συνεχίζω λοιπόν σχετικά με την αγορά του G-Shock από Αμερική.
Καταρχήν η διαφορά στην τιμή: 129 € στη Γερμανία (amazon), το ίδιο (αλλά σε δολλάρια!) εκεί η αρχική. Υπάρχει όμως πάντα και κάποια έκπτωση, η οποία στην περίπτωσή μου ήταν 40%. Κοινώς, το ρολόι (GW810 H) κόστιζε 80$ = 56 €!. Τα μεταφορικά, με UPS, 38.5 $. Σύνολο 117 $, = 82 €. Η ποσοστιαία διαφορά πολύ μεγάλη.
Ταχύτητα; δεν ξέρω αν γίνεται καλύτερα. Πέμπτη αργά βράδυ εγγραφή paypal και παραγγελία. Παρασκευή έχει φύγει από αυτούς (leisurepro.com, Ν. Υόρκη), Δευτέρα είναι ήδη στο Ελ-Βελ και, όπως σωστά μαντέψατε, έχει σκαλώσει στο τελωνείο... Τρίτη με ενημερώνουν από τη UPS για το κόστος εκτελωνισμού, και παρότι τα 110 € είναι πολλά, δεν κατεβαίνω βέβαια από Θεσσαλονίκη να το κάνω εγώ, τους στέλνω δήλωση-εξουσιοδότηση και πριν το μεσημέρι το πακέτο είναι ελεύθερο να συνεχίσει προς βορρά.
Η συσκευασία, άψογη. To κουτί του ρολογιού τυλιγμένο σε ένα μίνι φουσκωτό στρώμα, δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. [δεν ήταν το γνωστό νάυλον με τις φουσκίτσες].
Και τώρα αυτό που ενδιαφέρει άμεσα, τα κόστη του τελωνείου αναλυτικά, όπως είναι γραμμένα στα χαρτιά μου και μου τα εξήγησαν από τη UPS (τηλ. υποκ. αεροδρομίου, 3543860):
1. Ο φόρος αυτός καθεαυτός είναι 19%, υπολογισμένος στο σύνολο αξίας και μεταφορικών, συν κάτι πολύ ψιλά. Υπολογίστε 20% και είστε Ο.Κ.
2. Αμοιβή εκτελωνιστή 65 € για τιμολόγια έως 450 €, 85 € από κει και πάνω.
3. Εργατικά (εννοούν την αποθήκη) 10 € στάνταρ με την άφιξη, συν 1,27 € για κάθε επιπλέον μέρα παραμονής.
4. Εκδοση διατακτικής 15 €, στάνταρ.
5. ΔΕΤΕ (δικαιώματα εκτέλεσης τελωνειακών εργασιών), 2 €, στάνταρ.
Για να μην κάνετε πράξεις, συνολικά είναι:
- έως 450 €: 0.2*Α + 92
- έως 850 €: 0.2*Α + 112
όπου Α αξία+μεταφορικά.
Υποθέτω ότι δεν υπάρχουν τραγικές διαφορές στις αμοιβές των εκτελωνιστών από εταιρία σε εταιρία.
Υπολογίστε και ελέγξτε. Εγώ την πάτησα γιατί πάνω στην έξαψη δεν έψαξα ενδελεχώς στο forum! Υπάρχουν αρκετές σχετικές αναφορές από φίλους, αλλά τις είδα εκ των υστέρων...!