Για τους ταξιδευτές του κόσμου, ένα Rolex έχει ανεκτίμητη αξία.
Από το 1937, το όνειρο του Θορ Χάιερνταλ ήταν να ερευνήσει εάν οι παλιοί πολιτισμοί των νησιών του Ειρηνικού, του Μεξικού, του Περού, της Αιγύπτου και της Μεσοποταμίας θα μπορούσαν να έχουν μια κοινή προέλευση. Αυτό που τον ενδιέφερε ήταν η απόδειξη ότι ο άνθρωπος ήταν σε θέση να διασχίζει τους τρεις ωκεανούς πολύ πριν τα θαλασσινά ταξίδια των Ευρωπαίων.
Το 1947, ο Χάιερνταλ σάλπαρε από την περουβιανή ακτή με το "Κον-Τίκι" που ήταν κατασκευασμένο από ξύλο μπάλσα. 110 μέρες αργότερα έφτασε στην Πολυνησία.
Το 1970, ο Χάιερνταλ απέπλευσε με τη βάρκα από πάπυρο "Ρα ΙΙ" από την Αφρική. Μετά από 57 μέρες έφτασε στα Μπαρμπάντος στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Το 1977/78, κατασκεύασε στο Ιράκ το σκάφος "Τίγκρις" από Ρεετ και έπλευσε με αυτό μέσω Ομάν και Πακιστάν μέχρι την είσοδο της Ερυθράς Θάλασσας. Το ταξίδι του διακόπηκε λόγω πολεμικών συρράξεων στην περιοχή, αλλά η "Τίγκρις" έδειξε ότι οι τρεις αρχαίοι πολιτισμοί του κόσμου από τη Σουμερία, την κοιλάδα του Ινδού και την Αίγυπτο είχαν τη δυνατότητα να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω της θάλασσας.
"Οι ωκεανοί δεν χώριζαν τους πολιτισμούς", είπε ο Χάιερνταλ. "Τους έφερναν κοντά".
Η επιτυχία των αποστολών του Χάιερνταλ βασίζεται στο σχολαστικό προγραμματισμό και την αυστηρή ακρίβεια με κάθε λεπτομέρεια.
"Ταξιδέψαμε με ακριβή αντίγραφα των πρώτων πλοίων, όπως τα κατασκεύαζαν οι παλιοί θαλασσοπόροι", είπε ο Χάιερνταλ.
"Χρησιμοποιήσαμε το δικό τους τρόπο ιστιοπλοΐας και πορείας, τρεφόμασταν με τα τρόφιμα εκείνης της εποχής και δοκιμάσαμε τα απλοϊκά τους μέσα για πλοήγηση. Ωστόσο, για τον επιστημονικά ακριβή προσδιορισμό της ρότας και για τις προβλεπόμενες ασύρματες επικοινωνίες χρειαζόμασταν -για να μπούμε στα σύγχρονα λιμάνια και κανάλια- κάτι που εκείνες τις παλιές εποχές οι άνθρωποι δεν χρειάζονταν: ένα πολύ αξιόπιστο και ακριβές σύγχρονο ρολόι."
Μας κολακεύει ιδιαίτερα ότι αυτό το λέει ίσως ο σημαντικότερος ταξιδευτής του πλανήτη. Διότι ο Χάιερνταλ και το πλήρωμά του χρησιμοποιούσαν ρολόγια της Rolex.