Επιτρέψτε μου να συνεισφέρω κι εγώ με τη μικρή μου εμπειρία ως κάτοχος ενός Casio GW9200.
Στην Ελλάδα λαμβάνει από το Mainflingen της Γερμανίας. Η Αγγλία είναι πολύ μακρυά.
Η εκπομπή είναι στη συχνότητα των 77.5 KHz.
Λόγω απόστασης, είναι αδύνατη η απ' ευθείας λήψη. Αυτή περιορίζεται στα 300 Km γύρω από το πεδίο των κεραιών.
Στην Ελλάδα η λήψη επιτυγχάνεται με ιονοσφαιρική ανάκλαση ενός βήματος, δηλαδή το κύμα εκπέμπεται, ανακλάται στην ιονόσφαιρα (περίπου 80Km-120Km ύψος) και ξανακατεβαίνει στο έδαφος.
Η ιονόσφαιρα λειτουργεί ως καθρέφτης μόνο τις νυκτερινές ώρες. Χωρίζεται σε διάφορα στρώματα. Αν θυμάμαι καλά, το στρώμα που μας αφορά είναι το Ε2. Κατά τη μέρα, παρουσία ήλιου, δεν ανακλά. Γι' αυτό και αυτά τα ρολόγια είναι ρυθμισμένα να λαμβάνουν μόνο νύκτα.
Αν κοιτάξετε τη γεωμετρία της διαδρομής, θα διαπιστώσετε ότι η εκπομπή και η λήψη με ιονοσφαιρική ανάκλαση από Mainflingen για Ελλάδα επηρεάζεται από τον καιρό πάνω από νοτιοδυτική Γερμανία και Ελλάδα. Ωστόσο τον πιο σημαντικό ρόλο τον παίζει η κατάσταση της ιονόσφαιρας που μπορεί κανείς να την δει εδώ
http://195.251.203.15/cgi-bin/latest.exe?.
Το δικό μου λαμβάνει Αθήνα (ΒΠ) καμιά φορά και 6 μέρες σερί. Το μέγιστο κενό που είχε ήταν 6 μέρες τον προηγούμενο χειμώνα. Κατά μέσο όρο μία στις τρεις ημέρες. Έλαβα ακόμη και σούρουπο, χειμώνα, χειροκίνητα πάνω στην Πεντέλη. Στην βόρειο Ελλάδα λαμβάνει άνετα μετά τα μεσάνυχτα ακόμη και χειροκίνητα, σίγουρα αυτόματα. Ιταλία, Γαλλία, Ελβετία, Ολλανδία με "κλειστά μάτια", όποια ώρα της ημέρας ήθελα.