Εξαιρετικώς ενδιαφέροντα τα άρθρα που παρέθεσε ο Blackbird. Θα επικεντρωθώ στο εμπορικό κομμάτι καθώς στα τεχνικά της ωρολογοποιϊας δεν είμαι ειδικός. Νομίζω ότι το γκρουπ Σουότς έχοντας κυριαρχήσει στο κάτω ράφι (Swatch watches) και κάνοντας κινήσεις κυρίως με την Omega για να έχει καλύτερη παρουσία στο πολύ πάνω ράφι (νέα μηχανή 8500, γερή διαφημιστική καμπάνια με Ολυμπιάδα και James Bond), προσπαθεί να "ξεκαθαρίσει" το μεσαίο ράφι από τους μικρομεσαίους Ελβετούς κατασκευαστές σε πρώτη φάση, έτσι ώστε στην συνέχεια να επιβάλλει εταιρείες όπως η Hamilton, Tissot κ.λ.π. Από την ώρα που δεν την σταμάτησαν δικαστικά, δεν βλέπω πως μπορεί να γίνει. Φαίνεται πως δεν προλαβαίνουν να εξελίξουν δικούς τους μηχανισμούς (αλήθεια μου προκαλεί εντύπωση τέτοια εξάρτηση, έπρεπε να το περιμένουν), ενώ όπως παραδέχεται και ο πρόεδρος της Sellita δεν είναι σε θέση να καλύψει την ζήτηση γιατί ένα μέρος των εξαρτημάτων τα προμηθεύεται από την ΕΤΑ.
Έτσι όπως είναι η κατάσταση βλέπω τρεις πιθανές εξελίξεις λύσεις:
A) Να έρθουν σε κάποιο συμβιβασμό οι θιγόμενες εταιρείες με την Σουότς και να ξαναπάρουν μηχανισμούς αλλά σε ακριβότερη τιμή. Ειδικά το γκρουπ LVMH φαίνεται πως έχει περιθώρια κέρδους μεγάλα και μπορεί να κάνει μια τέτοια συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση το γκρουπ Σουότς θα κερδίσει περισσότερα απ΄ότι τώρα.
Β) Να στραφούν (ειδικά οι μικρομεσαίοι) στις Seiko, Citizen, αφού πρώτα διασφαλίσουν το swiss made στο καντράν (συναρμολόγηση; συμπαραγωγή στην Ελβετία; δεν ξέρω). Αν γίνει κάτι τέτοιο ούτε φίδι στον κόρφο των Ελβετών, θεωρώ ότι οι Ιάπωνες θα τους λιανίσουν αν πατήσουν πόδι. Δεν παραβλέπω ότι οι Seiko και Citizen είναι εξίσου μεγάλοι και μαζικοί κατασκευαστές μηχανισμών, αλλά δεν έχουν ακόμη αυτή την αύρα της πολυτέλειας και γι αυτό πιστεύω ότι το swiss made το βλέπουν σαν ξερολούκουμο. Αν τους δοθεί η ευκαιρία θα πάρουν μια μικρή εταιρεία και θα την κάνουν την νέα Rolex. H διαφήμιση καθιερώνει πρότυπα.
Γ) Να τους κλείσει όλους η Σουότς και να γίνει γίγαντας αφήνοντας ένα μικρό κομμάτι για τους ειδικούς-συλλέκτες (Patek, Vacheron, Jaeger) και την Rolex που παρά την καλή προσπάθεια της Omega συνεχίζει να παίζει μόνη της στο image watch. Όλους αυτούς δεν μπορεί να τους πειράξει γιατί εδώ και χρόνια έχουν δικούς τους μηχανισμούς.
Και μια ερώτηση για τους γνωρίζοντες: η 8500 της Omega και η νέα Column wheel της Longines δεν έχουν καμμία σχέση κατασκευαστικά μα τις ΕΤΑ;