Δεν λέω καλή η Wikipedia, αλλά το Swiss-watch εμένα μου το έχει πει ο ίδιος ο Nicolas Hayek στην πρώτη μας συνάντηση το 1997. Το συνολικό «στήσιμο» από πλευράς marketing της Swatch θεωρείται ιδιοφυές (και εκ του αποτελέσματος) και έχει υπάρξει αντικείμενο διδακτορικών διατριβών στο Harvard και το ΜΙΤ. Ο ίδιος ο Hayek έχει τιμηθεί με τον τίτλο του επίτιμου Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Neuchâtel. Δεν μπορώ λοιπόν να φανταστώ ότι αυτό το μοναδικό concept γέννησε ένα προϊόν και του έδωσε ένα όνομα «πλασάροντάς» το ως «δεύτερο ρολόι». Και βέβαια έχει ενδιαφέρον ότι η ελβετική ωρολογοποιία επανήλθε μέσω ενός «συμβόλου» που καμία σχέση δεν είχε με τις δημιουργίες του –τραυματισμένου τότε– «βαρέως πυροβολικού» της που είναι η PP, η ΑΡ, η VC, η Rolex, η J-LC, η Breguet, η G-P, η Omega κλπ. Δεν είναι αξιοπερίεργο ότι οι ανωτέρω κολοσσοί «σώθηκαν» γιατί τις ξαναθυμήθηκε η υφήλιος όταν είδε ένα πλαστικό ρολόι; Νομίζω ότι συμβολικά έπαιξε μεγάλο ρόλο η επιλογή του αναλογικού καντράν, που ήρθε ως διαφορά από το ιαπωνικής λογικής digital, που μεταξύ μας δεν ήταν δύσκολος αντίπαλος, αφού ο χρόνος «κύκλους κάνει» και το ξέρουμε όλοι, αλλά και η «μόδα» digital είχε κάνει και αυτή τον …κύκλο της και την είχαμε βαρεθεί.
Ο Roland Carrera πάντως που έχει γράψει την ιστορία της Swatch στο βιβλίο Swatchissimo που εξέδωσε το Antiquorum με την ευκαιρία των 10 χρόνων της Swatch, δεν αναφέρει τίποτα για την ετοιμολογία του ονόματος.
Προσωπικά πιστεύω ότι η Swatch προσέφερε σε τρεις τομείς: Ο πρώτος είναι ότι μας έμαθε ότι το ρολόι δεν είναι ένα (ούτε δύο) αλλά πολλά. Ο δεύτερος ότι «μάζεψε» τα χρήματα με τα οποία –μέσω εξαγορών– εξυγιάνθηκε η ελβετική ωρολογοποιία και το τρίτο ότι όλα αυτά συνέβησαν όταν πλέον η ελβετική ωρολογοποιία βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού και οι ιαπωνικές εταιρείες είχαν ήδη μπει σε συζητήσεις για την εξαγορά πολλών ιστορικών ελβετικών ονομάτων.
Κατά τα άλλα τα «θρησκευτικά» εικονοστάσια και «…αγόραζαν φτηνές και αξιόπιστες ετα που τους επέτρεψε να φτιάξουν ένα πιο αξιόπιστο και προσιτό ρολόι …» δενέχουν θέση, γιατί πολλές εταιρείες πουλούν ρολόγια με φτηνές μηχανές προς μία περιουσία, αλλά και τα cages tourbillon της Lemania, ιδιαίτερα πριν λίγα χρόνια, πουλιόντουσαν ανά 6 και στοίχιζαν (μόνο το cage) 20.000 περίπου ευρώ το ένα.
Μη γελιέστε, μιλάμε για εργοστάσια και αν η διάθεσή τους είχε το δέος για την ΥΩ που βάζετε εσείς στα ποστ σας, αρκετοί θα είχαμε λάβει από ένα tourbillon δώρο για την «ιεραποστολική» μας δράση.
Έχετε βέβαια δίκιο ότι το θέμα του ονόματος είναι λεπτομέρεια μπροστά στο φαινόμενο Swatch. Και όσο για το πόσοι το φορούσαν, θα προσθέσω και την σημασία του ποιοι το φορούσαν. Από τον Ανιέλι, μέχρι τον υπουργό Οικονομικών της Ελβετίας και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας…
Φιλικά
Κ.Σ.
Υ.Γ. Αφού έγραψα το κείμενο, μετά διάβασα το ποστ του nin, ο οποίος προφανώς έχει δίκιο. Και για μένα ήταν λίγο άβολος ο πληθυντικός. Συγχωρέστε μου την αμηχανία που προκύπτει και από το γεγονός ότι δεν είχα προηγούμενη εμπειρία από φόρουμ, ενώ και στη ζωή μου συχνά μιλάω στον πληθυντικό σε χώρους που έχουν να κάνουν με το ρολόι, αφού για μένα είναι και η δουλειά μου αυτή. Βέβαια η χρήση του πληθυντικού δεν είναι πάντα «αποστειρωμένος καθωσπρεπισμός» καθώς επίσης δεν χρειαζόταν το σχόλιο του εάν «υπάρχουν και σημαντικότεροι τρόποι να δείξουμε τον σεβασμό μας στους άλλους» (που είναι προφανές, ενώ παράλληλα η χρήση του πληθυντικού δεν υποθάλπει πάντα μια τέτοια κακή διάθεση), εκτός αν αισθάνεσαι, φίλε nin, ότι έθιξα κάποιον ή δεν τον σεβάστηκα. Επί της ουσίας ξαναλέω έχεις δίκιο και θα διορθωθώ από το επόμενο ποστ.