H θέση μου είναι ότι προσπαθώ πολύ να έχω θέση συγκεκριμένη.
Εχω αποδεχτεί ότι δεν μπορεί να είναι σφαιρική και να τα ξέρω όλα, ενώ ταυτόχρονα συγκεντρώνω πληροφορίες, αμφισβητώντας ότι ακούω και προσπαθώντας να το διασταυρώσω.
Μια γενική άποψη είναι ότι σε μια καπιταλιστική κρίση ενός κακοστημένου σοσιαλκαπιταλιστικού συστήματος, όπως αυτό που έχουμε στην Ελλάδα, το πρόβλημα δε λύνεται με ακραία καπιταλιστικά μέτρα λιτότητας. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να μην μετατρέπεται η δημοκρατία σε λάστιχο γιατί είναι πολύ πιθανό να σπάσει από το πολύ τέντωμα. Επομένως, ένα πολύ γενικό σχόλιο θα ήταν ότι η κατάσταση θα διορθωνόταν με κοινωνικά δίκαιες διαρθρωτικές αλλαγές δημοκρατικής νομιμότητας (μην περιμένεις να πω αν είμαι αριστερός γιατί δεν πρόκειται).
Πιο συγκεκριμένα, επιλέχεις έναν τομέα που θεωρείς ότι πάσχει, πχ. δημόσιο ευρύτερου τομέα. Τι προσανατολισμό έχει η πολιτική σου; Φιλελευθερο ή κρατικού επεμβατισμού; Θέλεις πχ. δωρεάν ή ιδιωτική παιδεία και εκπαίδευση; Αφού έχεις δώσει απάντηση σε αυτά και τα παρουσιάζεις σαφώς και ορισμένως στους ψηφοφόρους, στη συνέχεια εφαρμόζεις το πρόγραμμα για το οποίο εκλέχθηκες. Προχωράς σε έναν τομέα δημοσίου. Πόσοι δημόσιοι υπάλληλοι υπάρχουν; Είναι περισσότεροι από όσοι χρειάζεται για να λειτουργεί επαρκώς το κράτος; Αμείβονται δίκαια και ανάλογα με τον όγκο και τη σοβαρότητα και ευθύνη της εργασίας τους; Είδες εσύ κάποια έρευνα για αυτό; Αντίθετα, κρίνεις με βάση τις δικές σου εμπειρίες και βιώματα. Αν έκρινα κι εγώ έτσι θα σου έλεγα ότι δε χρειάζεται να αλλάξουν και πολλά γιατί τυχαίνει να έχω συναναστραφεί ευγενέστατους και εξυπηρετικούς δημοσίους υπαλλήλους. Δε θα κρίνω έτσι όμως. Θα πω ότι σαφώς και έπρεπε να αποκατασταθούν οι μισθολογικές αδικίες, σαφώς και δεν μπορεί ο υπάλληλος ΔΕΚΟ που δεν είχε τελειώσει δημοτικό να έχει πάρει εφάπαξ 160.000 από τα 53 του κ.ο.κ. Θα πω όμως επίσης ότι ως αντιστάθμισμα σε ενδεχόμενες απολύσεις θα μπορούσε να είναι τα χρήματα που εξαφανίστηκαν από τα ταμεία στα δομημένα ομόλογα, τα χρήματα του χρηματιστηρίου κτλ. Θα πω επίσης ότι αντί να απολυθεί κάποιος δημόσιος υπάλληλος να μεταφερθεί σε έναν τομέα του δημοσίου που υπολειτουργεί, όπως η δημόσια υγεια (ενώ συμβαίνει το αντίθετο).