Λίγο πολύ όλοι έχουν αναρωτηθεί τι θα πάθει το δερμάτινο λουράκι μας αν βουτήξουμε στην θάλασσα, αν το πλύνουμε με νερό βρύσης ή αν απλά πέσουν σταγόνες βροχής πάνω του. Υπάρχει δερμάτινο λουράκι που είναι αδιάβροχο; Και αν ναι, τι σημαίνει αυτό για το πόσο φυσικό θα δείχνει;
Το δέρμα που χρησιμοποιείται ευρέως στην κατασκευή λουριών για ρολόγια ειναι συνήθως μοσχάρι, που φτάνει στην τελική του μορφή μετά απο επεξεργασία με φυσικές τανινές οπως βελανίδι κτλ. Η αγγλική ονομασία για αυτό το δέρμα είναι vegetable tanned leather και στην περίπτωση που είναι μοσχάρι cowhide vegetable tanned leather ή εν συντομία veg. tan. leather. Παρόμοιες διαδικασίες ακολουθούνται και για πιο εξωτικά δέρματα αν και εκεί χρησιμοποιούνται και χημικές λύσεις.
Δυστυχώς αυτό το δέρμα δεν είναι αδιαβροχο και μάλιστα το νερό μπορεί να το καταστρέψει γιατί αλλάζει την ισορροπία των ινων που αποτελείται. Αν πέσει έστω και μια σταγόνα νερού πάνω του, θα απορροφηθεί και το σημάδι θα μείνει για πάντα. Αν το βουτήξουμε ολόκληρο στο νερό ή θα γίνει κουβάρι ή θα σκληρύνει και θα "σπάει", είναι για πέταμα δηλαδή. Γι' αυτό το λόγο όλοι οι κατασκευαστές λουριών και γενικά προϊόντων δερματος, χρησιμοποιούν διάφορα προϊοντα για να μειώσουν αυτό το φαινόμενο και ιδανικά να το εξαλείψουν. Επειδή συνήθως τα δέρματα βάφονται κιολας, υπάρχουν προϊόντα που εξασφαλίζουν ότι το χρώμα θα παραμείνει στην θέση του και δεν θα ξεβάφει π.χ. με τον ιδρώτα (κλασικό φαινόμενο).
Ας κάνουμε λοιπόν μια δοκιμή να δούμε αν τα διάφορα προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο (μερικά από τα πιο δημοφιλή μεταξύ των κατασκευαστών λουριών) δίνουν λύσεις ή δημιουργούν περισσότερα προβλήματα. Ξεκίνησα το τεστ χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι δέρμα που το έκοψα σε μικρά κομμάτια.
Τα προϊόντα που χρησιμοποίησα φαίνονται παρακάτω και μπορούν εύκολα να βρεθούν στο ιντερνετ. Απο αριστερά προς τα δεξιά:
1)
Dr Jackson's Hide Rejuvenator: είναι μια αλοιφή με βάση το κερί και διαφορα άλλα συστατικά. Σκουραίνει αρκετά το δέρμα αλλα το ενυδατώνει σημαντικά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδιασμό με άλλα προιόντα.
2)
Tandy Eco-Flow Satin Shene (υπάρχει και η super shene που είναι λίγο καλύτερη): είναι σε υγρή μορφή, και χρησιμοποιείται για να ασφαλίζει το χρώμα και όχι τόσο για αδιαβροχοποίηση. Απ'τα χειρότερα προιόντα.
3)
Fiebings Acrylic Resolene: Είναι σε υγρή μορφή και ασφαλίζει τέλεια το χρώμα. Μπορεί και πρέπει να διαλυθεί με νερό γιατί διαφορετικά θα δώσει πλαστική υφή στο δέρμα.
4)
Natural Neatsfoot Oil: Φυσικό λαδάκι, το καλύτερο για δέρμα. Μαλακώνει απίστευτα το δέρμα αλλα και το σκουραίνει. Πρέπει να χρησιμοποιείται σε πολύ μικρές ποσότητες και χρειάζεται εμπειρία γιατί εύκολα μπορούμε να καταστρέψουμε το δέρμα.
5)
Fiebings Aussie Leather Conditioner: Super προϊόν. Τα κάνει όλα και συμφερει. Μια κρέμα με ωραία μυρωδιά με βάση το κερί και άλλα συστατικά. Αδιαβροχοποιεί και ενυδατώνει το δέρμα χωρίς να το σκουραίνει ιδιαίτερα.
6)
Fiebings Snow proof cream (νομίζω λέγεται και snow seal ή κάπως έτσι): σε στερεή μορφή, θέλει ζέσταμα πριν την εφαρμογή. Αδιαβροχοποιεί το δέρμα στο μέγιστο βαθμό όπως θα δούμε παρακάτω.
Μετά την εφαρμογή του κάθε προϊόντος στο αντίστοιχο κομμάτι δέρματος το αποτέλεσμα φαίνεται παρακάτω:
Το αντιστοιχο προϊόν που χρησιμοποιήθηκε είναι πίσω απο το κάθε κομμάτι δέρματος ενώ στο πρώτο κομμάτι απο αριστερά δεν εχει εφαρμοστεί τίποτα. Εδώ φαίνεται καθαρά πόσο σκουραίνει το δέρμα με καθένα απ'αυτά.
Ρίχνω απο μια σταγόνα νερού σε καθένα απ'τα κομμάτια δέρματος:
Περιμένω μερικά λεπτά ώστε να απορροφηθεί το νέρο (όπου αυτό θα γίνει) και στην συνέχεια σκουπίζω με ένα χαρτί το νερό. Περιττό να πω ότι στο πρώτο κομμάτι στο οποιο δεν έχει εφαρμοστεί καμία λύση, το νερό απορροφάται αμέσως, αφήνοντας ένα τεράστιο σημάδι που δεν θα φύγει ποτέ. Για να δούμε τι έγινε με τα υπόλοιπα:
Από μια πρώτη ματιά είναι φανερό ότι η κρέμα snow proof, το Aussie Conditioner και το Acrylic Resolene έχουν κάνει καλά την δουλειά τους (δεν έχουν αφήσει νερό να απορροφηθεί απ'το δέρμα) ενώ τα υπόλοιπα δεν δουλεψαν σωστα (σε μερικά όπως το λάδι ήταν αναμενόμενο). Για να δούμε κι απο πιο κοντά τι έγινε:
Πάμε τώρα σε μια πιο χαρακτηριστική δοκιμή. Τι θα γίνει αν βουτήξουμε ένα βαμμένο κομμάτι απο λουράκι που έχει μια βασική μόνο προστάσια κι ένα κομμάτι απο λουράκι που έχει εφαρμοστεί μια δυνατή λύση όπως η κρέμα snow proof της Fiebings; Βούτηξα λοιπόν και τα δύο στο νερό για κανα 10λεπτο, όσο και μια γρήγορη βουτιά στην θάλασσα. Το αποτέλεσμα φαίνεται παρακάτω:
Όπως βλέπουμε το κομμάτι που έχει την κρέμα snow-proof μένει στην επιφάνεια και το νερό γλυστράει αμέσως μόλις το βγάλω έξω κρατώντας το λουράκι απόλυτα αδιάβροχο. Το άλλο κομμάτι είναι βυθισμένο, πράγμα που σημαίνει ότι απέκτησε βάρος, άρα έχει απορροφήσει νερό
Μετά απο ένα γρήγορο στέγνωμα/καθάρισμα να τι έχουμε:
Το πάνω κομμάτι είναι εμφανες ότι έχει αλλάξει χρώμα και είναι ποτισμένο με νερό. Το κάτω κομμάτι δεν κατάλαβε τίποτα. Πάμε να δούμε και το εσωτερικό τους:
Δεν ξέρω αν φαίνεται καθαρά αλλά το αριστερό κομμάτι χωρίς προστασία έχει απορροφήσει νερό σε όλο το εσωτερικό ενώ το άλλο κομμάτι παραμένει στεγνό ενώ δεν έχει χάσει την ελαστικότητα του.
Το συμπέρασμα είναι ότι αν και ο μεγαλύτερος εχθρος του δέρματος είναι το νερό, με την κατάλληλη εφαρμογή συγκεκριμένων προϊόντων είναι δυνατό να πετύχουμε μεγάλο βαθμό αδιαβροχοποίησης στα λουράκια μας. Εαν μάλιστα είναι κάτι που κάνουμε συχνα (πχ καταδύσεις κτλ) και επιμένουμε να φοράμε δερμάτινα λουράκια, τότε είναι απαραίτητες οι συχνές εφαρμογές των κατάλληλων προιόντων.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν άτομα (όπως κι εγώ) που φτιάχνουν και δικές τους λύσεις με βάση το κερί, το λάδι, το ρετσίνι και άλλα υλικά. Επίσης πολλοί χρησιμοποιούμε σε συνδιασμό τα παραπάνω αλλά και άλλα προιόντα. Τα προϊοντα που αναφέρω είναι ενδεικτικά, φυσικά υπάρχουν και άλλα (αν και τα περισσότερα τα έχω δοκιμάσει). Ο στόχος είναι πάντα με ελάχιστη χρήση των προιόντων αυτών και διατηρώντας όσο το δυνατόν την αρχική υφή του δέρματος να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Υπάρχουν άπειρα προιόντα περιποίησης δέρματος που είναι αμφίβολο κατά πόσο κάνουν σωστά την δουλειά τους, η μόνη λύση είναι η δοκιμή.
Όλα τα παραπάνω τα αναφέρω απ'την μέχρι τώρα εμπειρία μου και δεν φέρω καμία ευθύνη για πιθανά προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν στα λουράκια σας
Ελπίζω να σας άρεσε!
Κώστας