Αποστολέας Θέμα: ΔΟΚΙΜΗ: είναι τα δερμάτινα λουράκια αδιάβροχα;  (Αναγνώστηκε 14067 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος CentaurStraps

• 42mm case
    • Προφίλ
ΔΟΚΙΜΗ: είναι τα δερμάτινα λουράκια αδιάβροχα;
« στις: Νοέμβριος 23, 2014, 06:24:00 μμ »
Λίγο πολύ όλοι έχουν αναρωτηθεί τι θα πάθει το δερμάτινο λουράκι μας αν βουτήξουμε στην θάλασσα, αν το πλύνουμε με νερό βρύσης ή αν απλά πέσουν σταγόνες βροχής πάνω του. Υπάρχει δερμάτινο λουράκι που είναι αδιάβροχο; Και αν ναι, τι σημαίνει αυτό για το πόσο φυσικό θα δείχνει;

Το δέρμα που χρησιμοποιείται ευρέως στην κατασκευή λουριών για ρολόγια ειναι συνήθως μοσχάρι, που φτάνει στην τελική του μορφή μετά απο επεξεργασία με φυσικές τανινές οπως βελανίδι κτλ. Η αγγλική ονομασία για αυτό το δέρμα είναι vegetable tanned leather και στην περίπτωση που είναι μοσχάρι cowhide vegetable tanned leather ή εν συντομία veg. tan. leather. Παρόμοιες διαδικασίες ακολουθούνται και για πιο εξωτικά δέρματα αν και εκεί χρησιμοποιούνται και χημικές λύσεις.

Δυστυχώς αυτό το δέρμα δεν είναι αδιαβροχο και μάλιστα το νερό μπορεί να το καταστρέψει γιατί αλλάζει την ισορροπία των ινων που αποτελείται. Αν πέσει έστω και μια σταγόνα νερού πάνω του, θα απορροφηθεί και το σημάδι θα μείνει για πάντα. Αν το βουτήξουμε ολόκληρο στο νερό ή θα γίνει κουβάρι ή θα σκληρύνει και θα "σπάει", είναι για πέταμα δηλαδή. Γι' αυτό το λόγο όλοι οι κατασκευαστές λουριών και γενικά προϊόντων δερματος, χρησιμοποιούν διάφορα προϊοντα για να μειώσουν αυτό το φαινόμενο και ιδανικά να το εξαλείψουν. Επειδή συνήθως τα δέρματα βάφονται κιολας, υπάρχουν προϊόντα που εξασφαλίζουν ότι το χρώμα θα παραμείνει στην θέση του και δεν θα ξεβάφει π.χ. με τον ιδρώτα (κλασικό φαινόμενο).

Ας κάνουμε λοιπόν μια δοκιμή να δούμε αν τα διάφορα προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο (μερικά από τα πιο δημοφιλή μεταξύ των κατασκευαστών λουριών) δίνουν λύσεις ή δημιουργούν περισσότερα προβλήματα. Ξεκίνησα το τεστ χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι δέρμα που το έκοψα σε μικρά κομμάτια.

Τα προϊόντα που χρησιμοποίησα φαίνονται παρακάτω και μπορούν εύκολα να βρεθούν στο ιντερνετ. Απο αριστερά προς τα δεξιά:

1) Dr Jackson's Hide Rejuvenator: είναι μια αλοιφή με βάση το κερί και διαφορα άλλα συστατικά. Σκουραίνει αρκετά το δέρμα αλλα το ενυδατώνει σημαντικά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδιασμό με άλλα προιόντα.

2) Tandy Eco-Flow Satin Shene (υπάρχει και η super shene που είναι λίγο καλύτερη): είναι σε υγρή μορφή, και χρησιμοποιείται για να ασφαλίζει το χρώμα και όχι τόσο για αδιαβροχοποίηση. Απ'τα χειρότερα προιόντα.

3) Fiebings Acrylic Resolene: Είναι σε υγρή μορφή και ασφαλίζει τέλεια το χρώμα. Μπορεί και πρέπει να διαλυθεί με νερό γιατί διαφορετικά θα δώσει πλαστική υφή στο δέρμα.

4) Natural Neatsfoot Oil: Φυσικό λαδάκι, το καλύτερο για δέρμα. Μαλακώνει απίστευτα το δέρμα αλλα και το σκουραίνει. Πρέπει να χρησιμοποιείται σε πολύ μικρές ποσότητες και χρειάζεται εμπειρία γιατί εύκολα μπορούμε να καταστρέψουμε το δέρμα.

5) Fiebings Aussie Leather Conditioner: Super προϊόν. Τα κάνει όλα και συμφερει. Μια κρέμα με ωραία μυρωδιά με βάση το κερί και άλλα συστατικά. Αδιαβροχοποιεί και ενυδατώνει το δέρμα χωρίς να το σκουραίνει ιδιαίτερα.

6) Fiebings Snow proof cream (νομίζω λέγεται και snow seal ή κάπως έτσι): σε στερεή μορφή, θέλει ζέσταμα πριν την εφαρμογή. Αδιαβροχοποιεί το δέρμα στο μέγιστο βαθμό όπως θα δούμε παρακάτω.

Μετά την εφαρμογή του κάθε προϊόντος στο αντίστοιχο κομμάτι δέρματος το αποτέλεσμα φαίνεται παρακάτω:

Το αντιστοιχο προϊόν που χρησιμοποιήθηκε είναι πίσω απο το κάθε κομμάτι δέρματος ενώ στο πρώτο κομμάτι απο αριστερά δεν εχει εφαρμοστεί τίποτα. Εδώ φαίνεται καθαρά πόσο σκουραίνει το δέρμα με καθένα απ'αυτά.

Ρίχνω απο μια σταγόνα νερού σε καθένα απ'τα κομμάτια δέρματος:

Περιμένω μερικά λεπτά ώστε να απορροφηθεί το νέρο (όπου αυτό θα γίνει) και στην συνέχεια σκουπίζω με ένα χαρτί το νερό. Περιττό να πω ότι στο πρώτο κομμάτι στο οποιο δεν έχει εφαρμοστεί καμία λύση, το νερό απορροφάται αμέσως, αφήνοντας ένα τεράστιο σημάδι που δεν θα φύγει ποτέ. Για να δούμε τι έγινε με τα υπόλοιπα:

Από μια πρώτη ματιά είναι φανερό ότι η κρέμα snow proof, το Aussie Conditioner και το Acrylic Resolene έχουν κάνει καλά την δουλειά τους (δεν έχουν αφήσει νερό να απορροφηθεί απ'το δέρμα) ενώ τα υπόλοιπα δεν δουλεψαν σωστα (σε μερικά όπως το λάδι ήταν αναμενόμενο). Για να δούμε κι απο πιο κοντά τι έγινε:

Πάμε τώρα σε μια πιο χαρακτηριστική δοκιμή. Τι θα γίνει αν βουτήξουμε ένα βαμμένο κομμάτι απο λουράκι που έχει μια βασική μόνο προστάσια κι ένα κομμάτι απο λουράκι που έχει εφαρμοστεί μια δυνατή λύση όπως η κρέμα snow proof της Fiebings; Βούτηξα λοιπόν και τα δύο στο νερό για κανα 10λεπτο, όσο και μια γρήγορη βουτιά στην θάλασσα. Το αποτέλεσμα φαίνεται παρακάτω:

Όπως βλέπουμε το κομμάτι που έχει την κρέμα snow-proof μένει στην επιφάνεια και το νερό γλυστράει αμέσως μόλις το βγάλω έξω κρατώντας το λουράκι απόλυτα αδιάβροχο. Το άλλο κομμάτι είναι βυθισμένο, πράγμα που σημαίνει ότι απέκτησε βάρος, άρα έχει απορροφήσει νερό :(

Μετά απο ένα γρήγορο στέγνωμα/καθάρισμα να τι έχουμε:

Το πάνω κομμάτι είναι εμφανες ότι έχει αλλάξει χρώμα και είναι ποτισμένο με νερό. Το κάτω κομμάτι δεν κατάλαβε τίποτα. Πάμε να δούμε και το εσωτερικό τους:

Δεν ξέρω αν φαίνεται καθαρά αλλά το αριστερό κομμάτι χωρίς προστασία έχει απορροφήσει νερό σε όλο το εσωτερικό ενώ το άλλο κομμάτι παραμένει στεγνό ενώ δεν έχει χάσει την ελαστικότητα του.

Το συμπέρασμα είναι ότι αν και ο μεγαλύτερος εχθρος του δέρματος είναι το νερό, με την κατάλληλη εφαρμογή συγκεκριμένων προϊόντων είναι δυνατό να πετύχουμε μεγάλο βαθμό αδιαβροχοποίησης στα λουράκια μας. Εαν μάλιστα είναι κάτι που κάνουμε συχνα (πχ καταδύσεις κτλ) και επιμένουμε να φοράμε δερμάτινα λουράκια, τότε είναι απαραίτητες οι συχνές εφαρμογές των κατάλληλων προιόντων.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν άτομα (όπως κι εγώ) που φτιάχνουν και δικές τους λύσεις με βάση το κερί, το λάδι, το ρετσίνι και άλλα υλικά. Επίσης πολλοί χρησιμοποιούμε σε συνδιασμό τα παραπάνω αλλά και άλλα προιόντα. Τα προϊοντα που αναφέρω είναι ενδεικτικά, φυσικά υπάρχουν και άλλα (αν και τα περισσότερα τα έχω δοκιμάσει). Ο στόχος είναι πάντα με ελάχιστη χρήση των προιόντων αυτών και διατηρώντας όσο το δυνατόν την αρχική υφή του δέρματος να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Υπάρχουν άπειρα προιόντα περιποίησης δέρματος που είναι αμφίβολο κατά πόσο κάνουν σωστά την δουλειά τους, η μόνη λύση είναι η δοκιμή.

Όλα τα παραπάνω τα αναφέρω απ'την μέχρι τώρα εμπειρία μου και δεν φέρω καμία ευθύνη για πιθανά προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν στα λουράκια σας :)

Ελπίζω να σας άρεσε!

Κώστας

« Τελευταία τροποποίηση: Νοέμβριος 23, 2014, 10:30:28 μμ από CentaurStraps »

Αποσυνδεδεμένος pontioz1

• Tourbillion
  • Πισγιουνίκ.
    • Προφίλ
Απ: ΔΟΚΙΜΗ: είναι τα δερμάτινα λουράκια αδιάβροχα;
« Απάντηση #1 στις: Νοέμβριος 23, 2014, 06:33:07 μμ »
Αυτά είναι!

Τα ρολόγια μου τα φοράω στη θάλασσα πάντα με δερμάτινο λουρί!
Να και μια άκρη για να παραγγέλνω τα δερμάτινά μου για τη θάλασσα...

Ρε σεις το πρόβλημα είναι καθαρά σεξουαλικό!

Αποσυνδεδεμένος exDIVER600

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #2 στις: Νοέμβριος 23, 2014, 06:37:23 μμ »
Ενδιαφέρον !
Προσωπικά τα ρολόγια όταν τα βουτάω, είτε έχουν ιμάντα, είτε καουτσούκ. Προτιμώ το καουτσούκ γιατί στεγνώνει σε dt, εν αντιθέσει με τον ιμάντα που θέλει αρκετή ώρα για να στεγνώσει...

Δεν υπάρχουν κάποια λουριά που είναι εκ κατασκευής αδιάβροχα ? Που έχουν υποστεί δλδ τέτοια επεξεργασία ώστε να μη χαλάνε όταν τα βουτάς ?

Αποσυνδεδεμένος gkblues

• Tourbillion
    • Προφίλ
    • https://www.instagram.com/gkblues/
« Απάντηση #3 στις: Νοέμβριος 23, 2014, 06:37:36 μμ »
Αψογη και πολυ χρησιμη παρουσιαση Κωστα...

• 42mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #4 στις: Νοέμβριος 23, 2014, 06:46:09 μμ »
Ενδιαφέρον !
Προσωπικά τα ρολόγια όταν τα βουτάω, είτε έχουν ιμάντα, είτε καουτσούκ. Προτιμώ το καουτσούκ γιατί στεγνώνει σε dt, εν αντιθέσει με τον ιμάντα που θέλει αρκετή ώρα για να στεγνώσει...

Δεν υπάρχουν κάποια λουριά που είναι εκ κατασκευής αδιάβροχα ? Που έχουν υποστεί δλδ τέτοια επεξεργασία ώστε να μη χαλάνε όταν τα βουτάς ?

Ναι υπάρχουν τέτοια δερμάτινα λουράκια και χωρίζονται σε 2 κατηγορίες, αυτά στα οποία εχουν προστεθεί χημικά κατα την βυρσοδεψία τους (δηλαδή εκτός απο φυσικές τανίνες μπαίνουν κι αλλα πράγματα στην σούπα) κι αυτά που εκ των υστερων εφαρμόζονται διάφορες λύσεις όπως αυτές που περιέγραψα. Ήθελα να επικεντρωθώ στην δεύτερη κατηγορία για να βοηθήσω ατομα που ήδη έχουν λουράκια και θέλουν να δουν αν υπάρχει κάποια λύση να κάνουν τις βουτιές τους :)

Αποσυνδεδεμένος makfil

• 46mm case
  • Αθήνα
    • Προφίλ
« Απάντηση #5 στις: Νοέμβριος 23, 2014, 06:54:48 μμ »
Πολύ καλή προσπάθεια με σημαντικά αποτελέσματα, χρήσιμα για όλους.
Συγχαρητήρια.
Sub 16613 LN

Αποσυνδεδεμένος svl

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #6 στις: Νοέμβριος 23, 2014, 07:16:48 μμ »
Κώστα, μπράβο για το ενδιαφέρον θέμα!

Τα λουριά μου δεν τα βρέχω ποτέ, αφού ποτέ δεν βουτάω σε νερό και τα ρολόγια μου.
Φυσικά, για θάλασσα δεν γίνεται καν λόγος.

Παρόλα αυτά, κάποια πειράματα σκόπιμης αλλαγής χρώματος, τα εχω κάνει.

Αυτό, ήταν κατάμαυρο:

Θα ήθελα, με την ευκαιρία,  να ρωτήσω κάτι άλλο σχετικό με τα δέρματα.
Υπάρχει κάποιος τρόπος να ξεχωρίζουμε αυτά που ξεβάφουν;
Σίγουρα, ένας είναι η τιμή τους.
Υπάρχει κάτι άλλο για να τα διακρίνουμε;

(υπόψη, το εικονιζόμενο είναι το μόνο που αγόρασα σε τιμή κάτω των 100€. δυστυχώς, ξέβαφε, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του κατασκευαστή του. γιαυτό και το "περιποιήθηκα", σε βαθμό που άλλαξε και διάσταση. από 24άρι, έγινε σχεδόν 22 στα lugs..).

« Τελευταία τροποποίηση: Νοέμβριος 23, 2014, 07:26:51 μμ από svl »

• 42mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #7 στις: Νοέμβριος 23, 2014, 07:46:23 μμ »

Τα λουριά μου δεν τα βρέχω ποτέ, αφού ποτέ δεν βουτάω σε νερό και τα ρολόγια μου.

Αυτό, ήταν κατάμαυρο:

(υπόψη, το εικονιζόμενο είναι το μόνο που αγόρασα σε τιμή κάτω των 100€. δυστυχώς, ξέβαφε, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του κατασκευαστή του. γιαυτό και το "περιποιήθηκα", σε βαθμό που άλλαξε και διάσταση. από 24άρι, έγινε σχεδόν 22 στα lugs..).

Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι που να χαρακτηρίζει αυτά που δεν ξεβάφουν, πάντως αν φαίνονται περισσότερο "πλαστικά" από άλλα τότε είναι λιγοτερο πιθανό να ξεβάψουν. Σε όλα τα δερματα μετά το βάψιμο εφαρμοζεται ένα finish για να εξασφαλίζει ακριβώς αυτό. Το πώς έχει βαφτεί το δέρμα, τι είδους βαφή χρησιμοποιήθηκε (με βάση το νέρο ή αλκοολ) πόσο έχει αφεθεί να στεγνώσει, πώς έχει καθαριστεί, πώς θα γίνει η εφαρμογή finishing και τι λύση θα χρησιμοποιηθεί, καθορίζει το αν το δερμα ξεβάψει.

Το ξέβαψες κανονικά το συγκεκριμένο (!), στην θέση σου θα το έκανα με διάφορα νούμερα γυαλόχαρτο να σηκωθεί/φυγει το πάνω πετσί και να γίνει βελούδινο.

Αποσυνδεδεμένος gerogian

• Global Moderator
  • Tourbillion
  • AT LAST,PANERISTI HELLAS
    • Προφίλ
« Απάντηση #8 στις: Νοέμβριος 23, 2014, 07:58:59 μμ »
Mπραβο Κωστα,παρα πολυ καλο και κατατοπιστικο θεμα!!! =D> :smt023

Στ’ αυτοκίνητα είναι πολύ εύκολη η επιλογή: ALFA ROMEO
Στις ομάδες ακόμη ευκολότερη: AEK
Kαι στα ρολόγια όμως δεν είναι δύσκολη: PANERAI

Αποσυνδεδεμένος exDIVER600

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #9 στις: Νοέμβριος 23, 2014, 09:11:04 μμ »

Αυτό, ήταν κατάμαυρο:

Σπύρο όλα τα λουριά που έχω είναι κόστους κάτω των 100Ε (Hirsch, Crown & Buckle, Panatime κλπ.). Κανένα τους δεν μου έχει ξεβάψει !!!
Τι ακριβώς χρήση τους κάνεις και ανησυχείς μήπως ξεβάψουν ? Αφού λες κιόλας ότι δεν πλησιάζουν καν στη θάλασσα... Πως ξεβάφουν;
Φυσικά δεν τα έχω καμία δεκαετία, μιλάω για χρήση 1-2 ετών. Εάν τώρα ξεβάψουν μετά από 5-6 χρόνια, ΟΚ θα το θεωρήσω λογικό.

Αποσυνδεδεμένος Aris2176

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #10 στις: Νοέμβριος 23, 2014, 10:19:48 μμ »
Μπραβο, Κωστή πολυ όμορφο θέμα και εξαιρετική παρουσίαση.
Watches; I am not an addict. I can stop any time I want to...

Αποσυνδεδεμένος svl

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #11 στις: Νοέμβριος 23, 2014, 10:33:49 μμ »
Σπύρο όλα τα λουριά που έχω είναι κόστους κάτω των 100Ε (Hirsch, Crown & Buckle, Panatime κλπ.). Κανένα τους δεν μου έχει ξεβάψει !!!
Τι ακριβώς χρήση τους κάνεις και ανησυχείς μήπως ξεβάψουν ? Αφού λες κιόλας ότι δεν πλησιάζουν καν στη θάλασσα... Πως ξεβάφουν;
Φυσικά δεν τα έχω καμία δεκαετία, μιλάω για χρήση 1-2 ετών. Εάν τώρα ξεβάψουν μετά από 5-6 χρόνια, ΟΚ θα το θεωρήσω λογικό.

Άγγελε και εγώ έχω καμιά δεκαριά hirsch και δεν εχουν ξεβάψει.
Το λουρί στο οποίο εντοπίσθηκε το πρόβλημα, όχι σε νερό δεν το έβαλα, αλλά ούτε καν στο ρολόι.
Δηλαδή μόλις το πήρα στα χέρια (η παραγγελία ειχε γίνει από φωτό στο ιντερνετ) και επειδή μου φάνηκε κάπως, δοκίμασα αμέσως να το τρίψω ελαφρά με μια χαρτοπετσέτα, η οποία και μαύρισε..
Ένα τέτοιο λουρί, εννοείται, είναι θάνατος για άσπρα πουκάμισα.

Από όσα ανέφερε ο Κώστας, κατάλαβα ότι το παν είναι η πρώτη ύλη, το δέρμα δηλαδή που έχει επιλέξει ο κατασκευαστής του λουριού.
Εμείς ως τελικοί καταναλωτές δεν μπορούμε (ίσως, ούτε και πρέπει) να κάνουμε τίποτε, είτε για να σταθεροποιήσουμε το χρώμα, είτε για να κάνουμε το λουρί πιο αδιάβροχο.
Εξάλλου, τα καλά δέρματα έχουν δεχθεί πολύμηνη επεξεργασία, η οποία αν δεν περιλαμβάνει εξαρχής και την αδιαβροχοποίηση, τότε καλύτερα ξεχνάμε τις θάλασσες και τα παρόμοια.

Για να πάρουμε μια ιδέα δέρματος με ιδιαίτερα ανθεκτικές στο νερό ιδιότητες, παραθέτω κάποια links με πληροφορίες για το ιδιαίτερο είδος με την ονομασία juchten ή juften, που είναι ρωσικό δέρμα κατεργασμένο με υγρά κορμών σημύδας.

Η συνταγή φέρεται να είναι του 1807:
http://www.claymoorslist.com/category/shoe-museum/page/51

Ο ίδιος παραδοσιακός τρόπος ακολουθείται και σήμερα:
http://www.thehcc.org/Juchten.pdf

Έχω παραγγείλει κάποια και περιμένω να δω τι αξίζουν.

• 42mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #12 στις: Νοέμβριος 23, 2014, 11:07:17 μμ »
Σας ευχαριστώ όλους για τα καλά σας λόγια :)

Σπύρο πολύ ενδιαφέρον το λινκ για τα συγκεκριμένα ρωσικα δερματα, όμως και οι Αγγλοι και οι Αμερικάνοι έχουν ακριβώς αντίστοιχα δέρματα με διαφορετικές ονομασίες. Μερικά απ'τα ονόματα τους είναι utility leather, stoned oil leather, harness leather κτλ.  Σε όλα τα δέρματα αυτά χρησιμοποιούνται λύσεις με βάση το λάδι (απο φλοιούς δέντρων αλλά και όχι μόνο) και το κερί. Είναι δέρματα που χρησιμοποιούνται σε πιο βαριές χρήσεις όπως σελες. Ισως είναι καλο να φτιάξω κι ένα άρθρο για το ίδιο το δέρμα και τις απειρες παραλλαγές του αναλόγως την χρήση μιας και έχω διαβάσει αρκετά βιβλία σχετικά με αυτό. 

Σε ότι αφορά το χρώμα, αν το δέρμα είναι έτοιμο βαμμένο απ'το βυρσοδεψείο τότε δεν βγάζει καθόλου (είναι φτηνότερο αυτό το δερμα όσο περιεργο κι αν ακούγεται). Αν το βάψει ο κατασκευαστής τότε αν παρεις χαρτί κουζίνας λευκό και αρχίζεις να το τρίβεις τότε θα βγάλει χρώμα αλλά ελάχιστη ποσότητα. Τα πάντα βεβαια είναι σχετικα, αναφέρω τι συμβαίνει συνήθως. Αν βγάλει πολύ τότε δεν το έχει τελειώσει σωστά. Να ένα ακόμα καλό θεμα να φτιάξουμε :)

Αποσυνδεδεμένος andrey_

• Moderator
  • Tourbillion
  • **
  • Δε με λενε Αντρεα
    • Προφίλ
ΔΟΚΙΜΗ: είναι τα δερμάτινα λουράκια αδιάβροχα;
« Απάντηση #13 στις: Νοέμβριος 24, 2014, 12:06:53 πμ »
Πολυ ωραιο αρθρο, που φανταζομαι απαιτησε και πολλη προετοιμασια!
Ευχαριστουμε!

Αποσυνδεδεμένος strifteros

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #14 στις: Νοέμβριος 24, 2014, 12:10:13 πμ »
Κώστα
ευχαριστούμε πολύ :-)
Strifteros
Τα άλογα στα αυτοκίνητα είναι όπως η μνήμη στον Η/Υ. Θέλεις πάντα παραπάνω. Μήπως ισχύει το ίδιο και για τα ρολόγια?

Αποσυνδεδεμένος nomikosas1

• 42mm case
    • Προφίλ
« Απάντηση #15 στις: Νοέμβριος 24, 2014, 03:30:28 πμ »
Για αλλη μια φορα ο Κωστας αποδεικνυει το ποσο ακομπλεξαριστος ανθρωπος ειναι και μοιράζει απλοχερα γνωση και tips, πραγμα ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ σπανιο στις μερες μας. Παραλληλα γνωριζω απο πρωτο χερι οτι ειναι πραγματικα μερακλης και δείχνει ιδιαιτερη προσοχη στα υλικα που χρησιμοποιεί. Κωστα ευχαριστω παρα πολυ για το αρθρο σου.  :supz:

Αποσυνδεδεμένος capt-dim

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #16 στις: Νοέμβριος 24, 2014, 09:00:10 πμ »
Μπράβο σου ... Καταπληκτικές πληροφορίες !

Σε ευχαριστώ ... Που τις μοιραστήκαμε !

Αποσυνδεδεμένος omegasnik

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #17 στις: Νοέμβριος 24, 2014, 09:32:24 πμ »
Πολύ ενδιαφέρον θέμα! Κώστα σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες!
Μήπως γνωρίζεις τι επεξεργασία κάνει η Anonimo στα Kodiak δερμάτινα λουριά της?
ΑΚΑ justnik
όποιος πρόλαβε ...

Αποσυνδεδεμένος kkostas

• Tourbillion
    • Προφίλ
« Απάντηση #18 στις: Νοέμβριος 24, 2014, 03:16:48 μμ »
Έχει σχέση από τι ζώο προέρχεται το δέρμα?
Δλδ τα λουριά από καρχαρία ή αλλιγάτορα είναι πιο αδιάβροχα από τα υπόλοιπα?

Αποσυνδεδεμένος gerogian

• Global Moderator
  • Tourbillion
  • AT LAST,PANERISTI HELLAS
    • Προφίλ
« Απάντηση #19 στις: Νοέμβριος 24, 2014, 03:39:09 μμ »
Έχει σχέση από τι ζώο προέρχεται το δέρμα?
Δλδ τα λουριά από καρχαρία ή αλλιγάτορα είναι πιο αδιάβροχα από τα υπόλοιπα?

Απο πεστροφα να δεις!!! ;)
Στ’ αυτοκίνητα είναι πολύ εύκολη η επιλογή: ALFA ROMEO
Στις ομάδες ακόμη ευκολότερη: AEK
Kαι στα ρολόγια όμως δεν είναι δύσκολη: PANERAI