Νομίζω δεν μπορεί να γίνει σύγκριση μεταξύ του ΜΜ και του Sub. Το Seiko είναι καθαρό καταδυτικό ρολόι ενώ το Rolex είναι του σαλονιού. Το ότι έχει καλή τεχνολογία και μπαίνει στο νερό δεν αναιρεί την ιδιότητά του. Εξάλλου η Rolex από τις παλιότερες δεκαετίες είχε κάνει τρελή έρευνα πάνω στην κατάδυση.
Σήμερα, το να φτιάξεις ένα καλό ρολόι που πάει με ασφάλεια στα 200 και 300 μέτρα όλοι μπορούν να το κάνουν.
Όχι μόνο η Rolex, άλλα σχεδόν
όλη η ελβετική ωρολογοποιία έχει γίνει λίγο του σαλονιού. Σε αριθμούς κομματιών δεν φτάνουν με τίποτα τις πωλήσεις των Γιαπωνέζων. Τους ξεπερνούν όμως σε αξία γιατί είναι κυρίως σύμβολα status και κοσμήματα. Όπως ακριβώς και οι Ολλανδοί στην κοσμηματοποιία πολύτιμων λίθων είναι αξεπέραστοι κι έχουν τεράστια κέρδη.
Πάνω από το 90% των εξαγωγών
ελβετικών ρολογιών (
σε αξία) είναι χρυσά. (
Gold watches accounted for more than ninety-four percent of total Swiss watch exports by value in 2012).
http://iwmagazine.com/2014/03/gold-standards-the-critical-role-of-gold-in-watchmaking/Δεν λέω ότι δεν συνεχίζουν να επενδύουν ακόμα σε έρευνα & τεχνολογία. Το κάνουν και μάλιστα σημαντικά. Δεν είμαι σίγουρος όμως, ότι έχουμε τα άλματα που είχαμε στο παρελθόν. Τώρα βλέπουμε κυρίως καινούρια σχέδια, μεγέθη & υλικά. Σε μηχανές λίγα πράγματα. Κι έχω την αίσθηση, πως στο θέμα αυτό, οι Ελβετοί τρώνε τη σκόνη των Γιαπωνέζων και μάλιστα εδώ και αρκετά χρόνια.
Γι αυτό συνεχίζω να πιστεύω πως έχουμε φούσκα και το μόνο που δεν ξέρω είναι πόσο σύντομα θα σκάσει.
Μετά από κάθε σκάσιμο, όλοι τρέχουν να ξεφορτωθούν τα ακριβά, τα ασημικά και γενικώς ότι δεν είναι φαγώσιμο.