Καλημέρα Δημήτρη. Πολύ όμορφος ο «Κινέζος» πράγματι
Να σε ρωτήσω, έτσι πληροφοριακά. Επειδή η «καταγωγή» του πηγαίνει, θέλοντας και μη, χέρι-χέρι με «ανησυχίες», σε επίπεδο ποιότητας κατασκευής, σωστής λειτουργίας, αντοχής, πως το βλέπεις; Εννοώ το έχεις χρόνια; Το φοράς συχνά; Βλέπεις να είναι ένα ρολόι που αντέχει σε βάθος χρόνου;
Ρωτάω επειδή προσωπικά ό,τι έχει περάσει από τα χέρια μου σε Ρώσικο, κάποια στιγμή έχει τινάξει τα πέταλα χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο. Ενώ δηλαδή τα συμπαθώ (για τα Vostok μιλάω) και κάνω κέφι να έχω κάποιο, είμαι υποσυνείδητα πεπεισμένος ότι κάποια στιγμή θα βγάλουν κάποιο θέμα & θα τα φάει το συρτάρι...
Και τέλος, από που το παίρνει κάποιος το συγκεκριμένο; Μόνο μέσω internet από Αμέρικα μεριά;
Υπάρχουν τρία-τέσσερα καταστήματα στην Ευρώπη απ' όπου μπορείς να πάρεις μια εκδοχή του 1963. Μην το φοβάσαι, είναι άθραυστο. Του δικού μου του έχω πιεί το αίμα, ένα χρόνο τώρα. Χρήση beater. Μεγάλη όμως προσοχή στα νερά, μπάζει εύκολα. Από λάθος, έκανε ο Κινέζος ένα μπάνιο την ώρα που έκανα κι εγώ το πήρα είδηση κάπως αργά. Μετά από λίγες ώρες εμφάνισε υγρασία εσωτερικά, είχε πάρει νερό. Δεν σταμάτησε να δουλεύει ούτε κλάσμα δευτερολέπτου, το στέγνωσα κι όλα σούπερ. Μου έχει πέσει ήδη δύο φορές κάτω, σε ξύλο και τις δύο. Και πάλι κανένα πρόβλημα. Συνεχίζει, από την πρώτη μέρα ως σήμερα να είναι ανατριχιαστικά ακριβές, στο +1sec τη μέρα, σταθερότατα, ανεξαρτήτως συνθηκών χρήσης, θερμοκρασίας, θέσης κορώνας κλπ. Δεν ξέρω πως γίνεται. Δεν εξηγείται επιστημονικά, είναι μεταφυσικό και μάλιστα creepy. Είναι βγάλσιμο γλώσσας σε πανάκριβα ρολόγια, ρυθμισμένα σε πέντε και έξι θέσεις, που κορδώνονται για την ακρίβεια των +2sec τη μέρα. O Kινέζος υπερέχει. Η ST1901, που δεν είναι παρά μια ιστορική Venus 175 μετεξελιγμένη, έχει γίνει βίδες από κάμποσους αμερικανούς τεχνίτες του WUS. Όλοι κατέληξαν στο ίδιο πόρισμα, ότι πρόκειται για καλής ποιότητας μηχανή, χωρίς εγγενή προβλήματα. Γενικά, οι μαρτυρίες των κατόχων επί 10 χρόνια συγκλίνουν στο ότι είναι γερή μηχανή, χωρίς θέματα. Οι εκδόσεις της Red Star είναι πολύ καλές, όπως και της HKED. Kάτι άλλες, πιο φτηνιάρικες και ύποπτης προέλευσης θέλουν προσοχή. Το 1963 πρέπει να είναι το μοναδικό ρολόϊ στον κόσμο με ρέπλικες της ρέπλικας, αλλά αυτό είναι μεγάλη ιστορία. Γενικά, κουρδιστός αξιόπιστος και αρκετά ποιοτικός χρονογράφος με column wheel κάτω των 300 ευρώ, δεν υπάρχει στον πλανήτη Γη, δεν ξέρω πως το κάνουν, αλλά να που το κάνουν.