Ευχαριστώ θερμά για τα σχόλια.
Απαντώντας εμμέσως στο σχόλιο του φίλου ExDIVER, πράγματι υπάρχουν κάμποσες ιστορίες ν' αφηγηθεί κανείς μ' αφορμή τα ρολόγια. Νομίζω ότι γίνονται πιο ενδιαφέρουσες, τουλάχιστον από τη δική μου οπτική, όταν είναι περισσότερο ανθρωποκεντρικές παρά αμιγώς ωρολογοκεντρικές. Aς πούμε, ένα οποιοδήποτε χρυσό 60's Day-Date με τον 3155 είναι μια έξοχη αφορμή για ρολογοσυζήτηση, αλλά ΤΟ χρυσό Day-Date που χάρισε η Μέρυλιν στον Τζακ της το '62 δίνει άλλη διάσταση στην κουβέντα.
Γενικά, μ' αρέσει να σκαλίζω ιστορίες γύρω από ρολόγια τρόπον τινά outsiders. Ρολόγια, ιστορικά μεν, που όμως, για διάφορους λόγους δεν συγκεντρώνουν τη μαζική προσοχή. Υπάρχουν αρκετά τέτοια. Το HS ανήκει σ' αυτήν την κατηγορία, όπως άλλωστε και το Sheikosha των kamikaze της προηγούμενης ιστορίας. Yπάρχουν ρολόγια διάσημα, όπως υπάρχουν και ρολόγια που κανείς δεν θέλει να θυμάται ότι υπήρξαν κάποτε, ίσως επειδή κρύβουν σκοτεινές ιστορίες πίσω τους.
Όλοι μιλάμε διαρκώς για το moonwatch, γνωρίζοντας ποιοί και που και πότε και γιατί το φόρεσαν. Αλλά, από την άλλη, δες ένα φοβερό, υπήρξε κι ένα ρολόϊ που φορέθηκε σε κάποιο καρπό ώστε να δείξει τα πιό κρίσιμα ίσως δευτερόλεπτα της σύγχρονης ιστορίας : 08.15 ώρα Hiroshima και επιπλέον 44,4 δευτερόλεπτα μέχρι να συμβεί αυτό που άλλαξε για πάντα τον κόσμο όπως τον ξέραμε και τελικά καθόρισε (και σε σημαντικό βαθμό συνεχίζει να καθορίζει και) το σήμερα, αυτό ακριβώς που ζούμε. Ακόμη και ο αγώνας δρόμου για το διάστημα αποτέλεσμα ενός ψυχρού πολέμου δεν ήταν, ανάμεσα σε δύο αντιπάλους που κατείχαν το ίδιο τρομερό όπλο ; Ή μήπως οι οικονομικοί πόλεμοι δεν είναι η σύγχρονη εναλλακτική επιβολής ισχύος, αντί καταφυγής στη χρήση πυρηνικών όπλων που θα οδηγούσε μοιραία στο απόλυτο ολοκαύτωμα ; Νομίζω λοιπόν ότι ιστορικά το παλιό Roamer που κατά πάσα πιθανότητα φορούσε ο Τίμπετς όταν απελευθέρωσε το "Μικρό Αγόρι" στον ουρανό της Χιροσίμα ήταν ιστορικά σημαντικό. Εξυπακούεται ότι η Roamer, εύλογα, ποτέ δεν διανοήθηκε, όχι την αναβίωση αλλά ούτε καν την οποιαδήποτε αναφορά σ' εκείνο του ρολόϊ της, θα ήταν εντελώς μακάβριο κάτι τέτοιο.
Για την Panerai, πιο μετά.