Πιστεύω ότι και μόνο με το όνομα του ρολογιού, ήδη οι μισοί ψαρώσατε, έτσι;
Λοιπόν αυτό είναι ένα τεράστιο όνομα για ένα μικρό ρολόϊ. Μικρό; Λογικά στα 38mm ως "μικρό" μπορεί να θεωρηθεί πλέον. Όμως τo lug to lug του, του επιτρέπει να φορεθεί ανετότατα, ακόμα και τώρα.
Πάμε από την αρχή. Έψαχνα ένα dress-άκι, όχι υψηλού budget. Που να μπορεί να φορεθεί εύκολα με πουκάμισο, σακάκι κλπ. Με dial κατά προτίμηση ανοιχτόχρωμο, ή μπλε. Με διάμετρο κάτι κάτω από 40mm.
Δε θυμάμαι σε ποιά φάση έπεσε το μάτι μου στα Κινέζικα seagull τους χρονογράφους. Και στο site poljot24.de το οποίο είναι Γερμανικό (προφανώς) και έχει μία ενδιαφέρουσα συλλογή από Κινέζικα, Ρώσικα και λοιπά παλαιοκουμουνιστικά ωρολόγια.
Τι είναι αυτό το ρολόϊ λοιπόν: Το 1961 η Κινέζικη κυβέρνηση παρήγγειλε από το εργοστάσιο της Tianjin, να δημιουργήσει ένα ρολόϊ για τους πιλότους της πολεμικής αεροπορίας (People's Liberation Army για την ακρίβεια).
Φυσικά όταν τότε η "Κυβέρνηση" σου ζητούσε κάτι, δε νομίζω ότι υπήρχε περίπτωση να πεις "δε γίνεται"
Για ένα τέτοιο υποστελεχομένο εργοστάσιο όμως η "παραγγελία" δεν ήταν και τόσο εύκολη. Άσε που το να σχεδιάσεις ένα χρονογράφο από "λευκό χαρτί" δεν είναι έτσι κι΄αλλιώς κάτι τόσο απλό. Όμως οι τύποι είχαν μάλλον όλους τους Άγιους με το μέρος τους, καθώς η Venus η γνωστή Ελβετική εταιρία (για κάποιο λόγο που αγνοώ αλλά ίσως μπορεί να μας διαφωτίσει κάποιος άλλος) είχε την ευγενή καλοσύνη να τους πουλήσει τα απαραίτητα μηχανήματα για την κατασκευή ενός εκ των μηχανισμών της, τον cal.175.
Υποθέτω ότι οι Κινέχοι έκαναν πάρτυ (πρωτίστως επειδή δε θα σάπιζαν σε κανένα κάτεργο) και η πρώτη καλίμπρα που παρήγαγαν με βάση την cal. 175 εκεί στο Tianjin, ήταν η ST3. Αργότερα έφτιαξαν και την ST19 μία βελτιωμένη version της πρώτης.
Μέχρι το 1963 παραδόθηκαν οι πρώτοι χρονογράφοι "Project 304" όπως ονομάστηκαν. Μέχρι το 1965 παραδόθηκαν 1.400 χρονογράφοι "Project 304" στους πιλότους. Και (υποθέτω) οι τύποι από το εργοστάσιο, γλύτωσαν και το...κεφάλι τους.
Είναι ανδιαφέρον το ότι ακόμα και τότε, τα συγκεκριμένα ρολόγια δεν ήταν τυπικά για την εποχή. Οι κακές γλώσσες λένε ότι έμοιαζαν σα να είχαν φτιαχτεί μία δεκαετία νωρίτερα
Το ξεπερνάμε αυτό το στοιχείο και συνεχίζουμε παρακάτω.
Η παραπάνω διασκεδαστική ιστοριούλα, μπορεί να πει κάποιος ότι σήμανε την έναρξη για την Κινέζικη ωρολογοβιομηχανία. Καθώς την ίδια χρονιά (το 1965) το εργοσάσιο Tianjin άρχισε να παράγει ένα από τα πρώτα Κινέζικα ρολόγια μαζικής παραγωγής, το DONG FENG (East Wind - Ανατολικός Άνεμος σε απλά Ελληνικά). Μερικά χρόνια αργότερα, αυτό το ρολόϊ έγινε ένα από τα πρώτα ρολόγια που εξήγαγε η Κίνα στον υπόλοιπο πλανήτη...
Μερικά χρόνια μετά, η Seagull (Tiangin) σε συνεργασία με συλλέκτες και πυροβολημένους (enthusiasts στο πρωτότυπο κείμενο) αποφάσισε να παράγει εκ νέου το Project 304. Αυτό στο χωριό μας το λενε re-issue. Και είναι ένα σπορ στο οποίο έχουν επιδοθεί τελευταία πολλοί μεγάλοι και τρανοί ωρολογοπαραγωγοί. Γιατί λοιπόν όχι και οι Κινέζοι
Το re-issue είχε σαν αποτέλεσμα μία πληθώρα ρολογιών, από πολυ πιστά στο πρωτότυπο, μέχρι λιγότερο πιστά, από 38mm μέχρι 42mm. Mε διαφόρων χρωμάτων dials (μέχρι και panda). Με κρύσταλλο ή hesalite. Με καλίμπρα 19-jewels ή 21-jewels κλπ. κλπ. κλπ. Όρεξη να έχεις να διαλέγεις...
Εάν έχετε διαβάσει μέχρι εδώ είμαστε σε καλό δρόμο. Πάμε παρακάτω.
Αποφάσισα να πάω φυσικά στο 38-άρι με λευκό dial και με hesalite, καθώς το κρύσταλλο δεν μου "καθόταν" καλά με το όλο ύφος του ρολογιού.
Προχώρησα στην παραγγελία (έπειτα από μερικές ερωταποκρήσεις με τον φίλο Dennis66, τον ευχαριστώ) στις 24/12 και ω του θαύματος, το ρολόι ήρθε στις 28/12. Απίστευτο μου φάνηκε με όσα ακούγονται τελευταία με τις εταιρίες Courier, το περίμενα προς τα τέλη Ιανουαρίου... Αλλά η DHL έκανε το θαύμα της.
Επειδή σας τα έχω πρήξει και δεν έχω βάλει ούτε μία φωτό, ορίστε μία:
Το ρολογάκι εμένα μου άρεσε πάρα πολύ, ήταν σαφέστατα ανώτερο των προσδοκιών μου. Μιλάμε για ένα ρολόϊ κόστους 290€, μην ξεχνιόμαστε... Όσο Vintage-look ήθελα, στο μέγεθος ακριβώς που ήθελα, όσο ευκολοφόρετο ήθελα. Μου "έκατσε" και στο μάτι και στο χέρι θαυμάσια:
Το hesalite του δίνει αυτή τη χαρακτηριστική "ζεστασιά" που περιμένει κάποιος από το hesalite και φαίνεται πανέμορφο από τις διάφορες γωνίες:
Συνυπάρχουν διάφορα χρώματα πάνω στο λευκό-μπεζ dial (χρυσά markers, μπλε δείκτες, κόκκινα αστέρια, κόκκινος δείκτης χρονογράφου) αλλά είναι τόσο διακριτικά όλα, που τελικά φαίνονται πολύ αρμονικά και "παιχνιδιάρικα":
Το ρολόϊ ήρθε με ένα δερμάτινο RIOS, το οποίο όμως μου φάνηκε πολύ σκληρό για τα γούστα μου και δύο ΝΑΤΟ ποιότητας κουκουρούκου.
Οπότε η πρώτη κίνηση ήταν η παραγγελία δύο ZULUDIVER που τα σπάνε, δένουν πολύ όμορφα με το ρολόϊ και έχουν και καταπληκτική αίσθηση στο χέρι και ενός μπλε suede. Όλα από το Watchgecko, τα παρήγγειλα τη Δευτέρα, ήρθαν την Τετάρτη (ο Watchgecko έχει την απολύτως ταχύτερη παράδοση από ο,τιδήποτε άλλο έχω παραγγείλει, δεν παύει να με εκπλήσει...).
Ορίστε και το μπλε suede:
Και φυσικά open back. Με μία καλίμπρα με τόσο μπλε μέσα που αναρωτιέσαι εάν στο εργοστάσιο παραγωγής αγοράζουν την μπλε μπογιά με super έκπτωση:
Κατά τ΄άλλα στα πρακτικά θέματα. Το ρολόϊ είναι φυσικά κουρδιστό. Το κούρδισμα του είναι παιχνιδάκι. Μαλακό στο κούρδισμά με σαφέστατη αίσθηση του πότε φτάνεις στο "stop". Για να μην πάρεις κανένα ελατήριο στο χέρι (μου έχει συμβεί...).
Τα pushers του χρονογράφου είναι πανεύκολα στη χρήση. Στο start έχει μία λίγο σκληρή αίσθηση. Το reset είναι πραγματικά "βουτυρένιο" σαν αίσθηση.
Άλλο τίποτα; Α ναι! Μου είπε κάποιος φίλος ότι η "φιλοσοφία" τους είναι πως δεν πηγαίνουν για service. Αλλά στο διάστημα του service αγοράζεις ένα άλλο και ξεμπερδεύεις. Και έτσι να είναι, με την τιμή του, δεν με χαλάει καθόλου. Αν αντέξει 5-6 χρόνια, αγοράζω ένα άλλο. Έτσι και αλλιώς η τιμή του είναι στα πλαίσια (ή και σε μικρότερα πλαίσια) από το Service ενός Ελβετικού στην αντιπροσωπεία...
Αυτά προς το παρόν, παραθέτω μερικές ακόμα φωτό:
Καλή χρονιά να έχουμε με υγεία !