τα πρωτα ολοκληρωμενα μηχανικα ρολογια θα τα βρει κανεις σε εκκλησιες η πυργους και αποτελουν το πρωτο βημα μετρησης/υποδιαιρεσης του χρονου,χρησιμο για την καθημερινη ζωη ,απο τα πρωτα συστηματα διαφυγης εχουμε το verge escapement .παντα σε μεγαλα ρολογια θα ακολουθησουν πολλα αλλα μεχρι να φτασουμε σε μικροτερες διαστασεις και ρολογια χειρος οπου θα βρουμε το καθιερωμενο εως στις μερες μας swiss anchor που δινει μια κατα το δυνατο ομαλη(σχεδον ισοχρονη κινηση),δεν ειναι το πιο ακριβες αλλα πρεπει να υπολογισει κανεις τον μικρο χωρο σε ενα αυτοματο ρολοι χειρος και τα shock που δεχεται ,αυτο θεωρειται ενα συστημα που συνδυαζει πολλα θετικα στοιχεια.
το αυτοματο ρολοι χειρος εχει στην ιστορια του πολλες "ιδιοφυιες" που θα το εξελιξουν,perrelet,breguet,harwood.συστηματα φορτισης,σπιραλ,perpetulal calendar.δεν ηταν καθολου απλο να φτιαχτει ενα επιτυχημενο,αξιοπιστο και ικανο συστημα που να παρασχει ενεργεια στον αυτοματο μηχανισμο με την κινηση του χεριου!δεν ειναι καθολου απλη υποθεση σε ενα σπιραλ να λυσουν κατα το δυνατο προβληματα οπως π.χ ο ισοχρονισμος(phillips curve)
η επιλογη των υλικων για το balance wheel(το μεγαλυτερο προβλημα απο την αυξηση της θερμοκρασιας ηταν η αλλαγη του βαθμου ελαστικοτητας και η ελαφρα επιμηκυνση του ελασματος με συνεπεια την αλλαγη της συχοτητας,επιταχυνση η επιβραδυνση αναλογα ) ετσι δημιουργησαν μετταλικα κραμματα που να επηραζονται ελαχιστα σε τετοιες αλλαγες(Temperature compensated balance wheels)
τα πιο απλα η μικρα πραγματα σε ενα αυτοματο μηχανικο ρολοι εχουν πολυ σημαντικο ρολο π.χ το προφιλ απο τα δοντακια των γραναζιων!επιδιωξη η μειωση των τριβων και η οσο το δυνατον ομαλη μεταδοση .ειναι μια μεγαλη κουβεντα το προφιλ των δοντιων
ενα μηχανικο ρολοι ειναι φτιαγμενο για να λειτουργησει απροσκοπτα για χρονια σε σκληρες συνθηκες(υγρασια,σκονη,χτυπηματα,υψηλες/χαμηλες θερμοκρασιες κτλ) ,ακομα και χωρις καμια συντηρηση θα συνεχισει να λειτουργει ,ειναι πιο ευκολο να γινει επιδιορθωση και αλλαγη τμηματων του ,ειναι πιο ανθεκτικο απο ενα spring drive π.χ ενα αυτοματο/κουρδιστο sub εχει περισσοτερες πιθανοτητες επιβιωσης σε κρουσεις κατα την διαρκεια μιας καταδυσης.
το αυτοματο ρολοι ειναι η προσπαθεια του ανθρωπου που μεσα απο μηχανικα και μονο συστηματα προσπαθει να ισορροπησει με τις φυσικες δυναμεις(ροπες,τριβες, βαρυτητα κτλ ) φτανοντας σε ενα ολοκληρωμενο και λειτουργικο μηχανισμο μετρησης του χρονου