Το "ξερό" ρολόι,όπως προσωπικά το ονομάζω. Ρολόι με μεγάλο χαρακτήρα,μηχανή τούμπανο και χωρίς πολλές σάλτσες και μπιχλιμπίδια Η Audemars Piguet έχει τεχνολογία τουλάχιστον 10 χρόνια μπροστά,κι επειδή μ'αρέσει ΠΑΝΤΑ να τεκμηριώνω αυτά που λέω,ορίστε
43.200 vph με audemars piguet escapement. (α κάτι άλλο που ήθελα να ρωτήσω και δε το ξέρω,έχω διαβάσει γι'αυτό το θηρίο οτι με το escapement που χρησιμοποιεί,σε κάποιο σημείο του μηχανισμού,δε τοποθετείται το Breguet Overcoil,λόγω των υψηλών ταλαντώσεων.Είναι και καλά free lubrication,γνωρίζετε κάτι γι'αυτό μήπως?)
Κώστα, αναμφίβολα έχεις ακριβό γούστο (οπτικά μας τα χαλάει λίγο, αλλά περί ορέξεως κολοκυθόπιτα….)
Αν καταλαβαίνω καλά, το escapement της AP λανσάρεται ως lubrication free. Επίσης, δεν έχει brequet σπιράλ (overcoil) λόγω της διαφορετικής μηχανικής λειτουργίας του escapement. (για πιο πολλές τεχνικές λεπτομέρειες δες εδώ
http://www.tp178.com/wsw/ap_ne/ap_new_escapement.htm )
Μεταξύ άλλων, το εντυπωσιακό στο συγκεκριμένο ρολόι (εκτός από την τιμή του) είναι ότι ουσιαστικά λειτουργεί σε πολύ υψηλές συχνότητες με ικανοποιητικό power reserve (η σχέση των δύο είναι συνήθως αντίστροφη).
Το free lubrication κατά την ταπεινή μου άποψη δεν πρέπει και εξ’ ορισμού να συνεπάγεται no lubrication at all, δεδομένου ότι ή μακροχρόνια λίπανση είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες για την σωστή χρονομετρία ενός μηχανικού συνόλου.
Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι σε ένα σέρβις του συγκεκριμένου ρολογιού, λίγο λαδάκι θα πρέπει να μπει και στο escapement, με την αντίστοιχή επιβάρυνση.
O Brequet είχε πεί «φέρτε μου ένα τέλειο λάδι και εγώ θα φτιάξω το τέλειο ρολόι».
Πάραυτα, επειδή είμαι και εγώ ομοιοπαθής (μου αρέσει να τεκμηριώνω αυτά που λέω) δυσκολεύομαι να καταλάβω πως η ΑΡ δικαιολογεί από μηχανολογική άποψη, την τιμή των ROO. Αυτό βέβαια δεν ισχύει μόνο με την ΑP και τα ROO, αλλά και με την HUBLOT.
Αλλά ίσως κάποια πράγματα δεν χρειάζονται περαιτέρω τεκμηρίωση, όταν οι πωλήσεις βουλώνουν πολλά στόματα.