Καλημερα και παλι.
Θα γραψω κατι για την ακριβεια του ρολογιου μου (Orient Symphony),που χρησιμοποιει τον αυτοματο μηχανισμο 48743. Επειδη ο μηχανισμος αυτος υπαρχει και σε αλλα μοντελα της εταιριας,οπως πχ στο γνωστο bambino,σκεφτηκα οτι ισως ενδιαφερει καποιους ωστε να διατηρουν την ακριβεια του ρολογιου χωρις να χρειαζεται ρυθμιση συχνα.
Ειχα αναφερει σε προηγουμενο ποστ οτι εχω καταφερει να μη ρυθμισω την ωρα ποτε αυτους τις μηνες που εχω το ρολοι,εξισορροπωντας τα λιγα δευτερα που κερδιζε τη μερα,τοποθετωντας το τη νυχτα με την κορωνα κατω.
Τελευταια που το φοραω συχνοτερα,σε καθημερινη βαση,παρατηρησα οτι κερδιζει καποια δευτερολεπτα τη μερα,περιπου 4-5,ανεξαρτητα με την βραδινη τοποθετηση του.Αυτο δε ξερω γιατι μπορει να συμβαινει,ισως ειχε μαγνητιστει λιγο.Εκτος αυτου,μπορει να φταιει το γεγονος οτι το καλοκαιρι δε το φορουσα καθημερινα λογω μπανιων κτλ,αλλα για να δουλευει το κουρδιζα κουνωντας το λιγο και περιστρεφοντας το καθε μερα,καποιες στιγμες,για να μη σταματησει,επειδη ηταν καινουριο και ηθελα να βλεπω την ακριβεια του.Ετσι με αυτο τον τροπο μπορει να μην κουρδιζοταν σωστα και να μου εδινε την εντυπωση μιας καποιας συγκεκριμενης ακριβειας λογω αυτου.
Τωρα λοιπον που το φοραω καθημερινα,μου κερδιζε λιγα δευτερα,και πηγαινε περιπου ενα λεπτο μπροστα στις 10 μερες. Ετσι,σκεφτηκα να πειραματιστω με αλλες τοποθετησεις το βραδυ. Οι συχνοτερες που ερχονται στο μυαλο και χρησιμοποιουν και οι περισσοτεροι,ειναι με την κορωνα πανω ή κατω,με το καντραν οριζοντια πανω ή κατω,με 12 πανω,και με 6 πανω.
Δεν ειδα καποιο αποτελεσμα με αυτες,ετσι ενα βραδυ το στερεωσα σε μια θεση οπου ηταν το νουμερο 10 πανω,αν και οχι ακριβως καθετα,αλλα το 10 ελαχιστα πιο αριστερα απο τον καθετο νοητο αξονα. Με αυτη την τοποθετηση το ρολοι χανει κατα τη διαρκεια που δε το φοραω δευτερολεπτα,τα οποια το φρεναρουν παλι και ερχεται στα "ισια" του.
Αν καποιοι απο εσας εχουν ρολοι Orient λοιπον και το χρησιμοποιουν σαν καθημερινο,και χρειαζεται ρυθμιση συχνα,ισως ειναι μια καλη ιδεα να πειραματιστουν,εννοειται πρωτα με τις κλασικες τοποθετησεις το βραδυ και οταν δε το φορανε (Crown up/down,face up/down,12 up/down),και αν δεν εχουν ικανοποιητικο αποτελεσμα εξισορροπησης των δευτερολεπτων,να δοκιμασουν αλλες διαγωνιες θεσεις στερεωνοντας το ρολοι σε διαφορετικες θεσεις περαν των συνηθισμενων.