Παιδια ενω κοιτουσα αυτες τις υπεροχες φωτογραφιες, ακουστε τι σκεφτηκα:
Μεχρι χτες πιστευα οτι η δυναμη που ασκουσε το balance wheel στο pallet jewel δημιουργουσε μια ροπη (δυναμη περιστροφης)
ως προς το σημειο στηριξης -περιστροφης του escape lever που το κρατουσε ακινητο και κολλημενο στο banking pin.
Βλεποντας ομως την πρωτη φωτογραφια παρατηρησα (βλεπετε τι παθαινει κανεις οταν δεν καθεται στ αυγα του) οτι η δυναμη αυτη περνα
ακριβως απο το σημειο περιστροφης του escape lever (στο κεντρο της φωτογραφιας).
Αυτο σημαινει οτι η ροπη της δυναμης αυτης ειναι 0 και επομενως η περιστροφικη δυναμη που ασκει στο balance wheel ανυπαρκτη!! Μα ειναι απολυτως λογικο. Αν η δυναμη αυτη δεν περνουσε απο το σημειο περιστροφης ,τοτε η ροπη της δεν θα ηταν μηδεν και θα εσπρωχνε με δυναμη το escape lever πανω στο banking pin.
Καταλαβαινετε οτι το balance θα επρεπε να σπαταλησει τρομερη δυναμη για να το ξεκολησει προς την αντιθετη κατευθυνση και πιθανοτατα δεν θα το καταφερνε με αποτελεσμα να σταματησει!
Ακομα χειροτερα θα ηταν τα πραγματα στο αλλο "τερμα" (φωτο 2). Εδω η δυναμη του balance wheel (αν αυτο δεν περνουσε απο το σημειο στηριξης του ) θα δημιουργουσε μια ροπη (δυναμη περιστροφης ) αντιθετη , που θα ξεκολλουσε το escape lever απο το banking pin και θα αναγκαζε τον πειρο "ασφαλειας" που βρισκεται στη μεση του escape lever να τριβεται διαρκως πανω στο safety roller με οδυνηρες συνεπειες απωλειας ενεργειας!!
Μα τοτε τι ειναι αυτο που κρατα το στη θεση του οταν βρισκεται λοκαρισμενο στα δυο τερματα;;
Παιδια νομιζω οτι ειναι μια ελαχιστη δυναμη τριβης που ασκει το balance wheel πανω στην πλαινη επιφανεια των pallet jewel!!
Τοσο ελαχιστη που αφενος κρατα το escape lever ακινητο, αφετερου επιτρεπει στο balance να το ξεκολλησει χωρις να σπαταλησει μεγαλη ενεργεια !!Ειδατε τι ακριβεια απαιτει η κατασκευη του escapement για τη σωστη λειτουργια του μηχανισμοu;;
Αλλα και ποσο απαραιτητη ειναι μια "ελαχιστη" τριβη για την ακινητοποιηση του;
Ουδεν κακον αμιγες καλου.
Βρε τι σκεφτεται ο ανθρωπος οταν ξενυχτα.... εκτος πια κι αν εχω χασει τελειως τα λογικα μου...
Πεστε μου ρε παιδια .... τρελλαθηκα τελειως;;;;
η αυτα που λεω εχουν καποια βαση;;