Δεν εχω καμια προθεση να αμφισβητησω αυτα που εγραψες για τον μηχανισμο ΕΤΑ 2894-2 και για το κοστος συναρμολογησης- επισκευης. (για το φινιρισμα, δεν γραφω ειναι αλλο κεφαλαιο)
Πιστευω ομως οτι ο κυριος λογος κατασκευης αυτων των μηχανων ειναι το χαμηλοτερο κοστος που εχουν για τις εταιρειες σε θεμα μελετης- κατασκευης- συναρμολογησης.
Προσεξε, δεν μιλαω για το κοστος επισκευης ,που επιβαρυνει ετσι κι αλλιως τον αγοραστη. Αυτο ,νομιζω, καθολου δεν ενοχλει τις μεγαλες εταιρειες, αλλα αναφερομαι στο κοστος που επιβαρυνει τις ιδιες και αντανακλαται ουσιαστικα στην τελικη τιμη του προιοντος.
Αποψη μου λοιπον ειναι (και δεν αποκλειω οτι μπορει να υπαρχουν και εξαιρεσεις) οτι εκτος απο το κεφαλαιο "μελετη" της μηχανης που ειναι ετσι κι αλλιως τεραστιο, οι εταιρειες κερδιζουν και απο τα αλλα δυο κεφαλαια. Καταλαβαινεις οτι ειναι αλλο πραγμα να υπαρχουν πολλα κοινα εξαρτηματα διαφορετικων modular μηχανων που κατασκευαζονται ταυτοχρονα, σε μια κοινη γραμμη παραγωγης και χρησιμοποιουνται απο πολλες διαφορετικες μηχανες της εταιρειας, και εντελως διαφορετικο να κατασκευαζονται στο συνολο τους ολα τα εξαρτηματα καθε μηχανης χωριστα.
Το ιδιο ισχυει και για το θεμα συναρμολογηση ,οπου βεβαια η βαση των μηχανων ειναι ιδια και επισης συναρμολογειται στην ιδια γραμμη παραγωγης. Το κερδος σε χρονο και εργατωρες ειναι τεραστιο και αντισταθμιζει μετο παραπανω τον επιπλεον χρονο που μπορει να χρειστει λογω "πολυπλοκοτητας" της modular μηχανης (πχ 2894)
Παραλληλα η εταιρεια μπορει να προμηθευτει καθε module απο διαφορετικο κατασκευστη, εξυπηρετωντας ετσι εμπορικους στοχους και διασφαλιζοντας μεγαλυτερη ευελιξια στη διαμορφωση των τιμων.
Αν ομως αυτο το κερδος περνα και στο τελικο αγοραστη, τοτε δεν δισταζω να χαρακτηρισω το γεγονος αυτο ως ενα σημαντικο πλεονεκτημα των modular μηχανων.
Φιλε ΜΑΔΙΑΣ,
Συμφωνω απολυτα!
Αλλωστε, οταν αναφερομαστε στη συγκριση μεταξυ
'modular' και
'integral' δε σημαινει οτι η κουβεντα μας -οπως πολυ σωστα επεσημανε ο george- περιοριζεται αποκλειστικα σε μηχανισμους για χρονογραφους!...
Συνεπως, ο κανονας -οπως πολυ σωστα ανεφερες- ειναι ο παραπανω!
Ωστοσο, σε ενα συγκριτικο μεταξυ της ETA
'2894-2' (η οποια χρησιμοποιει δικο της
'module', εν αντιθεσει με την
'2892'), εχω την αισθηση οτι ο χρονος, ο τροπος και το κοστος επισκευης -συγκριτικα με τον πιο ευκολα επισκευασιμο
'7750'- ειναι σαφως μεγαλυτερο!
Και αυτο καλο θα ειναι να προσμετρηθει στο συνολικο κοστος, αφου θα το επιβαρυνθει εκ των υστερων ο αγοραστης στο
after sales (κοστος συντηρησης κ.λπ.)!...
Εκτος αυτου, χαρακτηριστικο της ETA
'2894-2' ειναι η τοποθετηση της κυριως σε μοντελα ακριβοτερης κατηγοριας, κατι που με τη σειρα του ανεβαζει ακομη περισσοτερο την τελικη τιμη αγορας!
Και εαν επιμενω σε αυτην μου την αναφορα, ειναι γιατι οι δυο παραπανω μηχανισμοι χρονογραφου θεωρουνται οι πλεον
'κοινοτοποι'-πολυχρησιμοποιημενοι, με τον
'7750' -φυσικα μακραν- πρωτο σε πωλησεις!
"αυτο που εχει ενδιαφερον ειναι μια integral μηχανη με modular αρχιτεκτονικη...."
Μεγαλη κουβεντα ειπες george, αλλα δεν θα την σχολιασω τωρα. Ειναι κατα τη γνωμη μου τελειως αλλο πραγμα απο τις modular μηχανες και εγω τουλαχιστον τις θεωρω τεχνικο επιτευγμα...
φίλε MAΔIAΣ.....τί να γράψoυμε για το dato.....όταν ο ίδιος ο Philippe Dufour (όταν πρωτοπαρουσιαστηκε κοντά στο 2000) είπε μπροστά μου ΑΥΤΟΣ! είναι χρονογράφος,τά υπόλοιπα είναι περιττά (σχολιαζοντας ταυτοχρονα για τα υπερτιμημενα πατεκ-χρονογραφοι ως μπιαφ!...για να μην πω μπιαχ!) απλά από τα καλύτερα κομμάτια,φιλοσοφία,αρχιτεκτονική,φινίρισμα,σκαλισμα,κλπ.
όσον αφορά το θέμα modular caliber,όλες οι εταιρίες ακόμα και τα μεγαθήρια τύπου Patek "παίζουν" το παιχνίδι τους (βλ. QP Calendar,Power Reserve κ.α. complications)
Ετσι ακριβως, πολυ σωστος ο Sir!
Φιλικα,
Watch-Collector