Ίσως τότε έχω αρκετό καιρό να επισκεφτώ αυτό το μαγαζί, καθότι τη τελευταία φορά η εγγύηση και η διαπραγμάτευση της τιμής μου φάνηκε εκτός συζήτησης.
Αυτό που όμως θα ήθελα να περισσότερο να τονίσω στη συζήτηση αυτή είναι πως η αγορά μεταχειρισμένου ρολογιού στην χώρα μας, βρίσκεται σε δυο άκρες, οι οποίες έχουν ως εξής.
Αν το ρόλοι είναι μια γνώστη, εμπορική μάρκα που εν γένη πουλάει ακριβά κομμάτια, τότε πουλιέται μεταχειρισμένο ακριβά σε οποιαδήποτε κατάσταση και αν βρίσκεται. Αν η το ρολόι ανήκει σε μια σχετικά ‘άγνωστη’ μάρκα για τα εγχώρια δεδομένα τότε απλά είναι αδύνατο να πουληθεί.
Με μια ή δυο ελάχιστες εξαιρέσεις δεν έχω αγοράσει ποτέ μου καινούριο ρολόι, πάντοτε ήταν μεταχειρισμένα ή χαλασμένα. Οι περισσότεροι αγοραστές νοούν πως ένα μεταχειρισμένο ρολόι βρίσκεται σε καλή κατάσταση όταν δείχνει σωστά την ώρα. Μπορεί όταν το αγοράσουμε να χτυπάει σωστά, και να συνεχίσει να χτυπάει σωστά για παραπάνω από ένα χρόνο. Όμως πόσοι από αυτούς που πουλάνε ένα μεταχειρισμένο ρολόι έχουν τηρήσει το πάγιο service της πενταετίας που χρειάζεται ένα quartz ή μηχανικό ρολόι. Τα λαδιά που χρησιμοποιούντα στις μηχανές των ρολογιών (Moebius, Molycot, Novostar) είτε στεγνώνουν είτε εκτοπίζονται με τη κίνηση από τις εδράσεις των αξόνων περίπου στα πέντε χρόνια λειτουργίας του ρολογιού. Από εκεί και πέρα αρχίζουν τριβές σε στεγνές επιφάνειες που μόνο φθορές μπορούν να προκαλέσουν.
Δεν θα ήθελα να μπω σε περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες που θα κουράσουν. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως από τη στιγμή που ένα ρολόι βγαίνει από το εργοστάσιο κατασκευής, μέχρι τη στιγμή όπου θα σταματήσει να χτυπάει λόγο φθοράς εάν δεν γίνει ποτέ service μπορεί να περάσουν ίσως και 15 χρόνια, η ζημία όμως που θα έχει υποστεί μπορεί να είναι ανεπανόρθωτη. Για ένα ρολόι που έχει φτιαχτεί το ’70, το ΄80 είναι δύσκολο να βρεθούν ανταλλακτικά και για αυτά που υπάρχουν ανταλλακτικά δεν καλύπτουν όλα τα εξαρτήματα της μηχανής.
Για να καταλήξω σε αυτή τη μακροσκελή απάντηση μου, όταν λέω για την εγγύηση που μπορεί να προσφέρει ένα κατάστημα μεταχειρισμένων ρολογιών, εννοώ το service προ-πώλησης και το calibration της μηχανής που θα εγγυηθεί τη καλή λειτουργία σίγουρα για παραπάνω από ένα ή δυο χρόνια. Πόσα από τα ρολόγια που πουλάει το συγκεκριμένο κατάστημα θα σταματήσουν να δουλεύουν μέσα σε ένα χρόνο μετά την αγορά τους; Έστω και αν χάνουν ή κερδίζουν μερικά δευτερόλεπτα τη μέρα αυτό δεν είναι ένδειξη καλής λειτουργίας. Αγοράζοντας από ένα κατάστημα μεταχειρισμένο ρολόι ακριβά δεν πληρώνουμε μόνο το βραχύ εγγυημένο μέλλον του ρολογιού αλλά και το καλοσυντηρημένο παρελθόν του.