Ωχ . . . θα προκαλέσω σχόλια τώρα
Προσωπικά,
δεν θα έκανα μια τέτοια αγορά, από την άλλη όμως,
δεν την κατακρίνω απόλυτα. Σε κάποιον που ενδιαφέρεται, απλά θα απαντούσα "αν το θες φίλε και αυτό είναι που σε κάνει χαρούμενο, προχώρα και με γεια, καλοφόρετο". Άλλωστε, για κάποιους, λόγω οικονομικής δυνατότητας, ο τρόπος αυτός είναι μονόδρομος. Δεν θα
έπιανα κάποιον από τα μούτρα διότι επέλεξε αυτόν το τρόπο, τον φθηνότερο. Προσωπική επιλογή του είναι να το κάνει, εμένα γιατί να με ενοχλεί ;
Διακρίνω μια απόλυτη στάση στο θέμα αυτό, μερικές φορές επιθετική, άκρως κατακριτική, που με παραξενεύει . . . έχοντας στο μυαλό και την πραγματικότητα που ζω. Μας ενοχλεί τόσο αφάνταστα η αντιγραφή ; Το
παραθυρικό λογισμικό μας είναι όλων το αυθεντικό ; οι ατελείωτες λίστες τραγουδιών στον η/υ μας προέρχονται από τα αυθεντικά δισκάκια που με μόχθο πληρώσαμε ; η τεράστια ταινειοθήκη μας, από πού προήλθε ; Θα έπρεπε, αν δεν έχουμε τα λεφτά για το αυθεντικό λογισμικό, να έχουμε τον πιγκουίνο, ή να υποστηρίζουμε φανατικά την άποψη πως μονόδρομος είναι να σκάσεις 10 ευρώ στο σινεμά για αυθεντική απολάυση και ούτε σκέψη να κατεβάσεις κάτι παράνομα για να το δεις στο σπίτι αραχτός στον καναπε.
Κάποιοι κάνουν την επιλογή τους, γιατί να τα βάλω μαζί τους ; το ίδιο και στο θέμα ρολόι. θέλει ο άλλος παθιασμένα ρολεξ αλλά διαθέτει μόνο 100 ευρώ, τί να κάνει ; μονόδρομος η ρέπλικα, αν το επιθυμεί τρελά => επιλογή του.
Από την άλλη, παίρνοντας και αφορμή από το ερώτημα του τίτλου "
αξίζουν ;" , με κάνει να σκέφτομαι "
γιατί, τα άλλα τα καλά, αξίζουν ;" . Δεν πιστεύω, (αν και συμπαθώ τα επώνυμα), πως μπορώ σε κάποιον που έχει αμφιβολίες αγοράς,
αντικειμενικά να δικαιολογήσω το τεράστιο κόστος τους. Τί να του πω ώστε να τον πείσω ; ότι αποσβαίνει η μηχανή το κόστος r&d ; μετά από τόσα χρόνια ή δεκαετίες ; ή μήπως ότι η τεχνολογία 10-20 χρονών είναι τόσο ακριβή ; ή να μιλήσω για το υλικό κατασκευής ; που έχουμε φτάσει να αγοράζουμε ατσάλι και να το πληρώνουμε για πλατίνα. Αξίζει ένα ατσάλινο ρολόι με μηχανή ΕΤΑ ή και inhouse δεκαετίας, 3,4 και 5 χιλιάδες ; Κάποιοι λένε "άριστη αγορά", "μοναδική τιμή", "αξίζει μέχρι το τελευταίο ευρώ" . . .
είναι δυνατόν ;;; Άραγε πόσο είναι το κόστος παραγωγής ένος τέτοιου (ακριβού) ρολογιού ; Εκτιμώ πως ίσως δεν φτάνει το 1/10 της τελικής τιμής. Όταν όμως δίνουμε τα υπόλοιπα 9/10, ενοχλείται ο
εγωισμός μας που ο άλλος καταφέρνει το ίδιο σχεδόν οπτικά αποτέλεσμα με πολύ μικρότερο κόστος.
Το ρολόι του φορουμ στην πάνω δεξιά γωνία, γιατί δεν είναι IWC ; Stowa ; ή έστω Laco ; Ποια είναι η Steinhart ; Ααα . . . αυτή που φτιάχνει και κάτι subs νομίζω . . . ίδια με τα ρολεξ.
Ρέπλικες δεν έχω και δεν θα έχω . . . απλά προσωπικές σκέψεις που προέρχονται από την δίχως τέλος συζήτηση για το αν κάτι κυριολεκτικά αξίζει την τιμή που ζητάει.
Αναγνωρίζω το δικαίωμα κάποιου να κάνει μια τέτοια αγορά και, όπως προανέφερα, την
αδυναμία μου να του δικαιολογήσω
αντικειμενικά το τεράστιο κόστος αγοράς.
Προσωπικά, αν δεν είχα το μικρόβιο, την πίστη που απαιτείται δηλαδή στην περίπτωση, σίγουρα θα έκανα άλλες επιλογές και δεν θα χάζευα για ώρες ωραία και ακριβά ρολόγια.
Αυταααα . . . μην πυροβολείτε
και όσο αφορά το Steinhart, δεν θέλω να υπάρξει παρεξήγηση. Το χρησιμοποίησα ως παράδειγμα. Αν είχα προλάβει τότε την παραγγελία, θα έπαιρνα κι εγώ.