Ανά τακτά χρονικά διαστήματα αυτή η συζήτηση αναζωπυρώνεται.
Μπορώ να καταπιώ (μετά δυσκολίας) μόνο το επιχείρημα αγοράζω μια ρέπλικα για να το προβάρω στον καρπό πριν αγοράσω το αυθεντικό αν δεν έχω τη δυνατότητα να το δοκιμάσω στον καρπό μου. Μιλάμε βέβαια τότε για ότι να ναι απομίμηση και πολύ μικρής αξίας και όχι με Swiss made μηχανή μέσα και ζαφείρι κρύσταλλο κτλ η οποία μπορεί να κάνει και 400 ευρώ!
Δεν μπορώ να φανταστώ άλλο λόγο εκτός από πουλ μουρ, επίδειξη και ματαιοδοξία από κάποιον που θα δώσει τόσα λεφτά για ρέπλικα-απομίμηση! Είτε είναι άσχετος με τα ρολόγια είτε πόσο μάλλον αν έχει μεράκι, το παίρνει
όχι γιατί του αρέσει σαν ρολόι αλλά γιατί του αρέσει και τον νοιάζει το λογότυπο. Στα μάτια του μη ωρολογίφιλου θα φανεί όμορφο μόνο και μόνο επειδή είναι status symbol και όχι για το σχήμα κάσας το dial κτλ. Ο δε σχετικός με τα ρολόγια, γνωρίζοντας ότι μπορεί να βρεί homage που να μοιάζουν αρκετά στο συγκεκριμένο ρολόι που του αρέσει, ποιος ο λόγος να πάρει την κινεζιά εκτός από το να φανεί στους γύρω του;
Ας αφήσω όμως για λίγο στην άκρη το ηθικό μέρος και το γεγονός ότι είμαι νόμιμος και όχι παράνομος και πάω σε πιο πρακτικά ζητήματα.
Έστω λοιπόν εγώ που πλήρωσα το κάθε Rolex, Ω, Panerai, IWC 2000-3000 ευρώ ενώ θα πρεπει να κάνει 1000-1500 είμαι υποτίθεται μια φορά κορόιδο. Αυτός που έδωσε 400 ευρώ και σε 6 μήνες-ένα χρόνο το ρολόι θα είναι άχρηστο είτε γιατί το μπρασελέ κάνει μουτζούρες και αλλεργίες στο δέρμα, είτε γιατί αντί για swiss eta του πούλησαν asian και μετά τις αθλοπαιδιές και τα μπάνια του τα εξαρτήματα της μηχανής αρχίζουν να κολυμπάνε στο εωτερικό, είτε είτε...πόσες φορές κορόιδο είναι που πέταξε τα 4 κατοστάρικα στο βρόντο; Αλλά ακόμα και να μην του χαλάσει, η μεταπωλητική του αξία μιας μαϊμούς είναι ανύπαρκτη, ενώ αυτός που έδωσε τα 2000 για το υπερτιμημένο έστω ρολόι θα μπορεί να πάρει πίσω το 60-70% ή και παραπάνω μετά από χρόνια.
Για να μην αναφερθώ και σε άλλα θέματα που υστερεί μια μαιμού, όπως το γεγονός ότι η ποιότητα κατασκευής (από φινίρισμα κάσας μέχρι λουμινόβα) είναι σίγουρα κατώτερη. Μπορεί λίγο αλλά σίγουρα κατώτερη από το αντίστοιχο αυθεντικό. Επίσης για μένα είναι πολύ σημαντικό το αυθεντικό ρολόι ακόμα και ένα Seiko, tissot, Hamilton μπορεί να μεταβεί από γενιά σε γενιά και να συνδεθεί με σημαντικές στιγμές της ζωής μας ενώ μια ρέπλικα όχι. Πχ γιε μου που πέρασες στις πανελλήνιες πάρε το Hamilton που το πήρα όταν γεννηθηκες και ακόμα φοράω vs. γιε μου που πέρασες στις πανελλήνιες πάρε μια καλή μαϊμού Ρόλεξ που φοράω! Ξεφτιλίζεσαι!
Τέλος, ακόμα και για το θέμα της αναγνωρισιμότητας το επιχείρημα «δεν θέλω αυθεντικό φτηνό γιατί την stainhart/laco/glycine κτλ δεν τι ξέρουν οι πολλοί» δεν το δέχομαι. Αν σε νοιάζει αυτό υπάρχουν λύσεις όπως η Tissot που με τόση διαφήμιση την ξέρουν πια και οι πέτρες και έχει πανέμορφα και πολύ πιο ποιοτικά ρολόγια από τις κινέζικες ρέπλικες!
Για να τελειώνω και να δουλεψω και λίγο
το θέμα για μένα είναι ότι τα ρολόγια ρέπλικα είναι για αυτούς που επιδιόκουν καταξίωση στα μάτια των άλλων.
Για τα αυτοκίνητα υπήρχε η λύση δάνειο από την τράπεζα, δηλαδή ακόμα καινα φεσωθώ μέχρι το λαιμό ώστε να την μπω στο γείτονα/συνάδελφο ότι εγώ έχω την αμαξάρα. Για τα ρολόγια υπάρχει ακόμα η λύση της ψεύτικης απομίμησης.
ΥΓ: Όσο για την Πανεράι με τα 150 κομμάτια ΝΥ (και άλλα τόσα LA;) οι καταναλωτές πράγματι εξαπατήθηκαν διότι τους έδωσαν κάτι κατώτερο από αυτό που τους υποσχέθηκε η εταιρία. Είτε ήταν σφάλμα ποιοτκού ελέγχου είτε έγινε σκόπιμα ήταν ατόπημα γι’ αυτό και προφανώς όλες οι μηχανές θα αντικατασταθούν. Σίγουρα η εταιρία θα το φυσάει και δεν θα κρυώνει γιατί θα της στοιχήσει αυτή η ιστορία πολύ περισσότερο από το κόστος αντικατάστασης των μηχανών. Η ζημιά στο image και prestige έγινε και θα το χει μετανιώσει πικρά. Ωστόσο όμως όλοι οι αγοραστές των συγκεκριμένων κομματιών θα αποζημιωθούν. Δεν βλέπω που κολλάει αυτή η ιστορία με το αν είναι θεμιτό να αγοράζουνμε μαϊμούδες ή οχι.