Πρωτα απ' ολα θα ηθελα να σας καλωσορισω στην νεα αυτη ενοτητα που σκοπο εχει να προβαλει θεματα περισσοτερο τεχνικης φυσης οσων αφορα τα ρολογια, απο το πρισμα ενος ερασιτεχνη που προσπαθει να κανει την αγαπη του για το μηχανικο ρολοι χομπυ!
Ευχομαι στην συνεχεια να δουμε ομορφες συζητησεις και να μαθουμε ολοι μεσα απο αυτες!
Ως πρωτο θεμα σε αυτην την καινουρια ενοτητα λοιπον θα ηθελα να παρουσιασω μια μικρη λιστα με τα "εργαλεια" που θα πρεπει να υπαρχουν στον παγκο ενος χομπιστα ωρολογοποιου (υπαρχουν σημαντικες διαφορες απο αυτα που χρησιμοποιει ενας επαγγελματιας αλλα στην προκειμενη περιπτωση, let's keep it simple). Σε επομενα θεματα θα επεκταθουμε και στην ορθη χρηση ορισμενων απο αυτα.
Ας αρχισουμε λοιπον:
Κατσαβιδιατα κατσαβιδια ειναι απο τα πιο σημαντικα εργαλεια γι αυτο και αξιζει να δαπανησουμε λιγο περισσοτερα χρηματα για να παρουμε ενα ποιοτικο σετ μιας και τα φθηνοτερα, εκτος απο το οτι λογο χαμηλης ποιοτητας μπορει προκαλεσουν φθορες στα μερη με τα οποια ερχονται σε επαφη, χαλανε και γρηγορα με αποτελεσμα τελικα να ξοδεψουμε περισσοτερα για να τα αντικαταστησουμε.
ΛαβιδεςΟπως και με τα κατσαβιδια ετσι και οι λαβιδες ειναι πολυ σημαντικο εργαλειο, αφου και αυτες ερχονται σε αμεση επαφη με τα μερη του μηχανισμου και οχι μονο. Μια σταθερη λαβη με οσο το δυνατον πιο ανελαστικες μυτες θα μας βοηθησει να κραταμε τα διαφορα εξαρτηματα με ασφαλεια, μιας που σε διαφορετικη περιπτωση η ιδια η λαβιδα γινεται καταπελτης και εκτοξευει το αντικειμενο μακρυα! (επαθα και εμαθα!). Επισης ειναι αναγκαιο να υπαρχουν διαφορα ειδη για διαφορετικες δουλειες και μια με πλαστικη μυτη για τις πιο ντελικατες.
ΛουπαΧωρις τη λουπα ειμαστε τυφλοι οταν εχουμε να κανουμε με αντικειμενα μεγεθους ελαχιστων χιλιοστων! Εκτος απο το οτι μας βοηθουν να διακρινουμε βλαβες, ατελειες κτλ , μας βοηθουν να εργαζομαστε με τεραστια ακριβεια επανω στα μερη ενος ρολογιου.
Μεγενθυσεις απο 2,5x εως 5x ειναι ιδανικες για να δουλευουμε, ενω με μια 10x και παραπανω μπορουμε να παρατηρησουμε και την παραμικρη ατελεια ειτε στο φινιρισμα, η σε καποιο γραναζι αλλα ακομα και την ποσοτητα του λαδιου που περιεχει ενα ρουμπινι.
Βαση μηχανισμουΩραια, τον αφαιρεσαμε τον μηχανισμο απο την κασα του. Καπου ομως πρεπει να τον αποθεσουμε και να τον ασφαλισουμε ωστε να μπορουμε να δουλεψουμε απερισπαστοι πως δεν θα του κανουμε ζημια. Μια κλασσικη βαση με κινουμενες πλευρες θα μας βοηθησει να εργαστουμε η να περιεργαστουμε τους περισσοτερους μηχανισμους που κυκλοφορουν. Σαν συμπληρωμα υπαρχουν και καποιες λαστιχενιες βασεις σε σετ καλυπτοντας μεγαλο ευρος διαμετρων. Βεβαια υπαρχουν και συγκεκριμενες βασεις για καθε τυπο καθε εταιριας αλλα για να τις αποκτησουμε ολες πρεπει να ξοδεψουμε ενα SUB ή ενα PAM
Προστατευτικα για τα δαχτυλαΤο λιπος που μαζευεται στην επιφανεια του δερματος μας μπορει να γινει ο χειροτερος εχθρος για τις μεταλλικες επιφανιεες του μηχανισμου, του καντραν η των δεικτων λογω της οξυτητας του. Αυτο μπορουμε να το καταλαβουμε και απο το ποσο δυσκολο ειναι να καθαρισουμε ενα δακτυλικο αποτυπωμα πανω απο μια γεφυρα ας πουμε. Γι' αυτο και δεν δουλευουμε ποτε με γυμνα χερια! Πολλοι φορουν γαντια (σαν του χειρουργου), εμενα προσωπικα δεν με βολευουν καθολου γιατι εκτος απο το οτι ιδρωνω δεν εχω και αισθηση στα χερια μου. Η επομενη ιδανικη λυση λοιπον ειναι τα "προφυλακτικα" για τα δαχτυλα.
Θηκες και προστατευτηκα απο σκονηΑκομα και σε hi-tech εργαστηρια χρησιμοποιουνται που θυμιζουν χειρουργεια ποσο μαλλον σε "πολυχρηστικους" χωρους που καπου καπου παιζουν και το ρολο εργαστηριου. Μικρες θηκουλες σε μια ωραια ξυλινη θηκη για αποθηκευση, η κλασσικη που θυμιζει σερβιρισμα δειπνου σε ακριβο εστιατοριο (για προστασια απο σκονη) και γιατι οχι και μια αυτοσχεδια απο μια παλια θηκη για παγακια!
ΑνοιχτηριαΟχι για κοσνερβες! (αν και τελευταια καποια ρολογια θα μπορουσαν να χαρακτηριστουν κι ετσι!
)
Για τις κασες χρειαζονται ειδικα ανοιχτηρια! Υπαρχουν βιδωτα καπακια και κουμπωτα!
Για τα βιδωτα ενα τετοιο με διαφορες κεφαλες μας καλυπτει στο 95% των περιπτωσεων.
Για τα πολυ δυσκολα μια τετοια μπαλιτσα θα μας κανει τη δουλεια και χωρις "παρατραγουδα" (γρατζουνιες στην κασα αλλα και στα χερια!)
Για τις κουμπωτες ενας απλος ελβετικος σουγιας μας βγαζει ασπροπροσωπους!
Αφαιρεση και τοποθετηση δεικτωνΠολυ ντελικατη δουλεια που χρειαζεται σταθερο χερι, υπομονη και σωστο εργαλειο. Εκτος απο το εργαλειο χρειαζεται και ενα προστατευτικο για το καντραν ωστε στην σταβη να το σωσουμε! Υπαρχουν καποια χοντρα χαρτινα στην αγορα, εγω το δικο μου το εφτιαξα απο φωτογραφικο χαρτι ακριβως οπως αυτα του εμποριου
Η τοποθετηση ειναι ακομα πιο επιπονη αφου πρεπει να ασκουμε σταθερη δυναμη, ακριβως στο κεντρο και παραλληλα να κραταμε τον δεικτη σε ορισμενη θεση ακριβως ωστε να μην παρατηρουνται φαινομενα μη σωστης στοιχισης αργοτερα.
Γι αυτη τη δουλεια υπαρχει το παρακατω με διαφορες μυτες για τα περισσοτερα διαμετρηματα.
ΛαδωμαΗ ποσοτητα και το ειδος λαδιου που μπαινει σε καθε σημειο του μηχανισμου ειναι συγκεκριμενα και καθε εταιρια εχει πινακες στους οποιους αναγραφονται αυτα. Χρησιμοποιοντας παντα λουπα, κατα προτιμηση 10x, αναλογα με την ποσοτητα που χρειαζομαστε διαλεγουμε το καταλληλο "λαδοτιρι".
Τα λαδια χαρακτηριζονται απο το ιξωδες τους και αναλογα με αυτο χρησιμοποιουνται σε συγκεκριμενα σημεια του μηχανισμου. Τα παρακατω καλυπτουν ενα ευρυ φασμα εφαρμογων. Βεβαια υπαρχουν και πολυ συγκεκριμενα λαδια για πολυ συγκεκριμενες εφαρμογες!
Εδω πρεπει να αναφερουμε και το λαδωμα των φλαντζων που ειναι απαραιτητο για να μπορουμε να μιλαμε για στεγανοποιηση!
Αυτο γινεται ευκολα με ενα σιλικονουχο συνηθως "γρασο" και στην παρακατω μορφη γινεται παιχνιδι!
Ειδη καθαρισμου και συνοδευτικαΜπαινουν παντα τελευταια, ειναι τα πιο φθηνα αλλα χωρις αυτα δεν γινεται!
Το Rodico ειναι σαν πλαστελινη και ειναι ιδανικο για καθαρισμο καντραν απο επιφανειακα στιγματα, των δεικτων και για συγκρατηση μερων προσωρινα (ενα κομματακι απο δαυτο πανω σε "ελατηρια" πριν το ξεβιδωμα μας σωζει απο πολλους μπελαδες!)
Pithwood και Pegwood (ισως τα μονα που δεν μπορω να μεταφρασω στα ελληνικα!)
Το μεν πρωτο λογω της μαλακης του επιφανειας ειναι ιδανικο για να "καρφωνουμε" πανω του με ασφαλεια διαφορα εξαρτηματα, αλλα και για να καθαρισουμε τις μυτες απο τα κατσαβιδια και τις λαβιδες μας! Επισης ειναι πολυ ωραια βαση για ενα καντραν.
Το δευτερο ειναι αρκετα σκληρο για να σπασει (ενταξει σπαει αν το ζορισεις!) αλλα παραλληλα και ευκαμπτο. Οτι πρεπει για καθαρισμα σε συνδυασμο με το rodico, η ακομα και γυαλισμα με λιγη διαμαντοσκονη. Μπορεις να του φτιαξεις οτι μυτη θελεις και να το κανεις ενα προσωρινο εργαλειο!
Φυσητηρι
Απαραιτητο για να φυσηξεις την σκονη απο ενα καντραν, απο μια κασα και γενικα απ οπου χρειαζεσαι αερα χωρις υγρασια (αν φυσιξεις με το στομα την πατησες!). Οσοι επισης ασχολουνται με την φωτογραφια σιγουρα εχουν ενα για τον αισθητηρα της dSLR τους
Αφαιρεση μπαρετων και συνδεσμων απο μπρασελε
Αυτα τα εργαλεια δεν λειπουν απο κανεναν ωρολογοφυλο που αρεσκεται στην συχνη αλλαγη λουριων και μπρασελε!
Τελευταια αλλα πολυ σημαντικα για την ολοκληρωση του κυκλου ειναι ενα μηχανημα χρονομετριας (παλμογραφος) και μια συσκευη καθαρισμου υπερηχων.
Το MicroSet Watch Timer Pro ειναι ιδανικο για ερασιτεχνικη και οχι μονο χρηση και με τη χρηση του interface με υπολογιστη γινεται πανισχυρο εργαλειο!
Και μια βασικη δεξαμενη υπερηχων με τα καταληλα καθαριστηκα υγρα κανει μια χαρα τη δουλεια οσον αφορα τον καθαρισμο ενος μηχανισμου, μιας κασας αλλα ακομα και κοσμηματων.
Πιστευω οτι καλυψα το μεγαλυτερο μερος απο αυτα που χρειαζονται ωστε να μπορει καποιος ερασιτεχνης να κανει σωστα τη δουλεια του χωρις προχειροτητα και πανω απ ολα πιο ευκολα!
Στο επομενο θεμα θα περασουμε σε πιο τεχνικα θεματα που αφορουν μηχανισμους.
Ευχαριστω για τον χρονο σας!
ΥΓ: Οσο ειναι δυνατον ας αρκεστουμε σε σχολια και παρατηρησεις που να βοηθουν την συζητηση και οχι τοσο σε ευσημα και μονολεκτικα ωστε τα θεματα αυτα να ειναι οσο επικοδομητικα τους αρμοζει!