Εγω σχετικα με τα αυτο που γυρευεις εχω τα x-lander military,X6HR,Τ4d,M5.
Το πρωτο ειναι η εξελιξη του απλου Vector με βαρομετρα,θερμομετρα,υψομετρα,κ.τ.λ αλλα δεν εχει module για καρδιακους παλμους.
Το δευτερο ειναι οπως το πρωτο αλλα εχει module για καρδιακους παλμους και συνδεεται με υπολογιστη αν και εγω δεν τα καταφερα ποτε,δεν ασχολοληθηκα και ιδιαιτερα,εξαλου δεν ειμαι επαγγελματιας αθλητης.
Σε οτι αφορα SUUNTO πρεπει να ξερεις ποιες αναγκες θες να ικανοποιήσεις.Και εξηγω επειδη και εγω ειμουν μπερδεμενος και γιαυτο και κατεληξα να εχω αποκτησει ενα σωρό SUUNTO
Eαν θες κατι να σε βοηθησει να χασεις κιλα ή να διατηρήσαι σε φορμα ή να παρακολουθεις την φυσικη σου κατασταση αλλα κυριως θα κινησαι σε χωρους σπιτιου ή γυμναστηρίου κσι γενικα θες να παρακολουθεις πως παιζει η καρδια σε σχεση με τις οποιες δραστηριοτητές σου τοτε πας σε καθαρά τετοιας κατηγορίας ρόλόι και αυτο θα πει οτι πας
1- στην ακριβη επιλογή της σειρας T6 , η οποια συνδυαζει πολυ καλο προγραμμα καρδιακων παλμων με EPOC ,αλτιμετρο και θερμομετρο αλλα οχι βαρόμετρο,πυξιδα,εχει κρυσταλλο αντι πλαστικου και ειναι γερη κατασκευη.Ιδανικη για γυμναστηριο σε συνδιασμο με δραστηριότητες τυπου mountain bike π.χ
2- Στη σειρα Τ4 το οποιο εχει και το πολυ καλο coach manager το οποιο στη ουσια εκτελει χρέη προπονητή και σε βαζει σε προγραμμα αναλογα με την κατασταση σου και τις απαιτήσεις σου.Πολλες μνημες (μηνες) ,καλο προγραμμα καρδιακων παλμών με απωλεια θερμιδων και T.E (training effect) χωρις ομως EPOC οπως η σειρα Τ6 αλλα δεν θα σκασεις κιολας καθότι το EPOC ειναι και λιγο εξεζητημενο εαν δεν εισαι αθλητής με βλεψεις πρωταθλητισμού...
Μειονεκτηματα του,το λιγο συνθετο μενου (θελει συνηθεια αλλα ειναι κορυφαιο) και το πλαστικο (αλλα γερό) τζαμι του.
3-Στη πιο φτηνη σειρα Μ ,με πρωτη επιλογη το Μ5 ,το οποιο εχει ενα προγραμμα fitness test οταν το ανοιγεις που θα εξετασει την φυσικη σου κατασταση και θα σου προτεινει προγραμμα εβδομαδας .Ευκολο μενου,πανευκολο,απλο,ειναι καθαρα για να παρακολουθεις την φυσικη σου κατασταση ,απωλεια θερμιδων ,κ.τ.λ αλλα αυτο το κανει τελεια.Ιδανικο για απωλεια/διατηρηση βαρους.Μνηνη τελευταιας προηγουμενης ασκησης μονο.Δυνατο ξυπνητηρι.
Αυτα εαν εχεις δραστηριότητες λιγο εως καθόλου βουνο,και περισσοτερο σπιτι,γυμναστηριο.
Εαν τωρα κινησαι πολυ σε βουνο ,πχ πεζοπορειες μεγαλες,διαμονη στη φυση,εξερευνησεις,λασπομαχιες,4Χ4,κυνηγι,βαρειές εργασίες λόγω δουλειάς κ.τ.λ ,δηλαδη σε επηρεαζουν και σε ενδιαφερουν οι συνθηκες του περιβαλλοντος αλλα θες να εχεις και μια ιδέα πως ανταποκρινεται η καρδιά σε μεταβολές υψομέτρου σε σχεση με σωματική καταπόνηση πας σε ρολόι αντοχής με module παλμων οπως
1-ξωφαλτσα το T6d που δεν εχει ομως βαρόμετρο,πυξιδα αλλα εχει τα υπολοιπα και με εξελιγμενο προγραμμα φυσικης καταστασης οπως ειπαμε
2-Vector με το module παλμων που ειναι αντοχής.Σε οτι αφορα το προγραμμα καρδιακων παλμων και απο την εμπειρια μου απο το X6HR,εχει φανταζομαι ενα απλο προγραμμα το οποιο σου λεει ποσοι ειναι οι παλμοι σου τη δεδομενη στιγμη ,δινει καποιους μεσους ορους,κ.τ.λ
Δεν εχει καμμια σχεση με το προγραμμα των T6 ,T4,M5.Απλα οταν π.χ ανεβαινεις στο βουνο και γνωριζεις και τα ορια σου (λογω ηλικιας,καποιας παθησης,η απλα θες να ξερεις ποτε εισαι στην ασφαλη ζωνη παλμων) τοτε θα βλεπεις οτι π.χ εχεις 157 παλμους και οτι στα 800 μετρα οι παλμοι σου ειναι π.χ 145 με το τεμπο που πας και το φορτιο που τραβας,στα 1300 ειναι 175 ,κ.τ.λ οποτε σταματας ,ξεκουραζεσαι ή συνεχιζεις.Δεν θα σου πει για απωλεια θερμιδων,προγραμμα γυμναστικης κ.τ.λ
Aυτο ισχυει τουλαχιστον στο X6HR που εχω,το οποιο για να σου δειξει περισσοτερα και να επεξεργαστεις καποια δεδομενα πρεπει να τα φορτωσεις σε υπολογστη.(Τα Τ4,Τ6,Μ5 στα λενε στο ρολόι απευθειας αυτα και περσσοτερα)
Εαν η δρστηριοτητα σου ειναι οπως παραπανω αλλα δεν σε ενδιαφερει η παρακολουθηση των παλμων στη φυση,θες ομως να ξερεις ποτε θα ερθει κακοκαιρία,σε τι υψομετρο εισαι ,τι θερμοκρασια εχει και πως μεταβαλεται ,προσανατολισμός ,κ.τ.λ και θες ενα ρολοι αντοχής ,πας σε X-lander σκετο ή Mil (διακριτκο αλλα μεγαλο),OBSERVER (σε πιο μαζεμενο-μικρο look),σε Vector (μεγαλο αλλα σε ποιο "κομαντο" look) ή στην ακριβοτερη σειρα ELEMENTUM.Εαν τωρα σε ενδιαφερουν τα παραπανω αλλα θες και να παρακολουθεις την φυσικη σου κατασταση με απωλειες θερμιδων,αποτελεσμα προπονησης,κ.τ.λ αγοραζεις ενα απο τα παραπανω για το βουνο και ενα π.χ Μ5 ήΤ4 για την προπονηση και εισαι καλυμενος απολυτα.
ουφ,αυτα σε γενικες γραμμες ,πιστευω να σε καλυψα ,εαν παλι εχω κατι λαθος ή κατι ξεχασα ας με διορθωσει καποιος τα μαμημενα τα Suunto εχουν ενα σωρο δυνατοτητες