OMEGA
Ο πρόδρομος της Ω ιδρύθηκε το 1848 στην πόλη της Ελβετίας La Chaux De Fonds απο τον Louis Brandt, ο οποίος συναρμολογούσε ακριβείας ρολόγια τσέπης, των οποίων τα εξαρτήματα προμηθευόταν απο τοπικούς τεχνίτες. Πουλούσε τα ρολόγια του στην Ιταλία και την Σκανδιναβία, μέσω της Αγγλίας στην οποία ήταν η έδρα της επιχείρησης.
Μετά το θάνατο του Louis Brandt το 1879, οι 2 γιοί του Louis-Paul και Cesar, προβληματισμένοι για το αν η επιχείρηση θα συνέχιζε να πρόσφερε την ίδια παραδοσιακή ποιότητα, σταμάτησαν την παραγωγή των ρολογιών και έκλεισαν το εργαστήριο συναρμολόγησης.
Φωτογραφία απο το εργαστήριο του Louis Brandt
Louis Brandt
Η Ω αλλάζει τοποθεσία
Λόγω της μεγαλύτερης προσφοράς εργατικού δυναμικού, η επιχείρηση μεταφέρθηκε στην συνοικία Biel/Bienne, ανοίγοντας ένα μικρό εργοστάσιο τον Ιανουάριο του 1880. 2 χρόνια αργότερα το εργοστάσιο μεταφέρθηκε στην περιοχή Gurzelen της Biel/Bienne. Τα κεντρικά γραφεία της Ω βρίσκονται σ'αυτήν την περιοχή μέχρι και σήμερα.
Οι πρώτες σειρές μηχανών της εταιρείας, οι οποίες θα εξασφάλιζαν την επιτυχία marketing της μάρκας ήταν οι Caliber Labrador και Gurzelen, όπως επίσης και η περίφημη Omega Calibre 1894.
Η συγχώνευση
Όταν ο Louis Paul και Cesar πέθαναν το 1903, άφησαν μια απο τις μεγαλύτερες ωρολογοποιίες της Ελβετίας, η οποία παρήγαγε 240.000 ρολόγια το χρόνο και απασχολούσε πάνω απο 800 εργαζόμενους, στα χέρια τεσσάρων νέων ανθρώπων, εκ των οποίων ο μεγαλύτερος αυτών, ήταν ο Paul-Emire Brandt.Ο Paul ήταν ο αρχιτέκτονας και ο κατασκευαστής του κτιρίου της Ω.
Λόγω των οικονομικών δυσχερειών που προκλήθηκαν απο τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, τον οδήγησε στην ένωση της εταιρείας με την Tissot το 1925 και στη συνέχεια την συγχώνευση αυτών των εταιρειών στο SSIH, ή αλλιώς στο σημερινό Swatch Group, στην Γενεύη το 1930.
Υπο την ηγεσία του Brandt και του Joseph Reiser απο το 1955, το SSIH συνέχισε να μεγαλώνει και να πολλαπλασιάζεται, απορροφόντας 50 ακόμα εταιρείες, όπως την περίφημη Lemania, η οποία κατασκεύαζε μηχανές χρονογράφου για την Ω. Μέχρι την δεκαετία του 70', το SSIH είχε γίνει μια μεγάλη δύναμη στο χώρο της ωρολογοποιίας.
Οικονομική εξαγορά
Εξ'αιτίας της νομισματικής κρίσης και ύφεσης απο το 1975 έως το 1980, το SSIH διεσώθη απο τις τράπεζες το 1981. Κατα τη διαρκεία εκείνης της περιόδου, η Seiko είχε δείξει ενδιαφέρον για να εξαγοράσει την Ω, αλλά τελικά δεν έγινε απολύτως τίποτα τέτοιο.
Μια άλλη εταιρεία υψηλής ωρολογοποιίας η ASUAG, προμηθευτής ελβετικών μηχανών, ήταν επίσης σε ένα μεγάλο οικονομικό αδιέξοδο. Ήταν ο κύριος κατασκευαστής των Ebauche ( blank movements ) και ο ιδιοκτήτης επίσης.
Μετά απο μία δραματική οικονομική αναδιάρθρωση, ο τομέας έρευνας και ανάπτυξης της ASUAG και το SSIH, συγχωνεύθηκαν, δημιουργώντας έτσι την ASUAG-SSIH το 1983. 2 χρόνια αργότερα η εταιρεία αναλήφθηκε απο μια ομάδα ιδιωτών επενδυτών, με κύριο επικεφαλή τον Nicolas Hayek. Η εταιρεία μετονομάστηκε σε SMH ( Societe de Microelectronique et d' Horlogerie ) και αυτή η νέα ομάδα θα γινόταν κορυφαία στην παραγωγή ρολογιών παγκοσμίως. Το 1998 η εταιρεία πήρε επίσημα το όνομα Swatch Group παράγοντας ρολόγια Ω, όπως και άλλες εταιρείες: Blancpain, Swatch, Breguet κ.τ.λ.
Nicolas Hayek
Το περίφημο ομοαξονικό σύστημα διαφυγής ενέργειας ( Co-Axial Escapement )
Το 1999 η Ω σημείωσε μια μεγάλη επιτυχία, δημιουργώντας την Caliber 2500 διότι τοποθέτησε ένα νέο σύστημα διαφυγής ενέργειας, το Co-Axial escapement. Το Co-Axial υπήρχε σα θεωρία εδώ και 250 χρόνια και υλοποιήθηκε απο τον κορυφαίο watchmaker, George Daniels. Η φιλοσοφία του Co-Axial σημαίνει μεγάλη ακρίβεια, για μεγάλο χρονικό διάστημα και με λιγότερες τριβές, σε αντίθεση με το κλασσικό σύστημα escapement, το Swiss Lever.
Τον Ιανουάριο του 2007, η Ω παρουσίασε μια νέα σειρά μηχανών, τις 8500 και 8501, τροφοδοτημένοι με τον Co-Axial, ενώ το balance ταλαντωνόταν στους 25,200 παλμούς ανα ώρα.
George Daniels Caliber 8500
Η NASA και το Speedmaster
Η επιλογή του Omega Speedmaster Professional chronograph για τους Αμερικανούς αστροναύτες, ήταν το αντικείμενο αντιπαλότητας μεταξύ της Ω και της Bulova. Σε όλες τις αποστολές στο διάστημα, η NASA χρησιμοποιούσε αυτό το κουρδιστό ρολόι. Η NASA ξεκίνησε την επιλογή του ρολογιού στις αρχές τις δεκαετίας του 60' και το αυτόματο ρολόι χειρός, δεν ήταν διαθέσιμο μέχρι το 1969.
Ωστόσο όλα τα ρολόγια στο ταμπλό των διαστημόπλοιων, όπως επίσης και τα time-keepers, ήταν Bulova Accutron, με μηχανές tuning fork, επειδή η NASA είχε ανησυχία για το πώς ένα μηχανικό ρολόι θα συμπεριφερθεί σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας.
Οι αμφιβολίες και οι ανησυχίες έπαψαν να υφίστανται μέχρι τη στιγμή που το Speedmaster πέρασε όλα τα αυστηρά κριτήρια τα οποία άσκησε η NASA επάνω του, κι έτσι το συγκεκριμένο ρολόι έγινε το πρώτο που φορέθηκε στο φεγγάρι απο τους περίφημους αστροναύτες της NASA, Νeil Armstrong και Buzz Aldrin.
Neil Armstrong
Buzz Aldrin
James Bond
Η Ω σε πολλούς έχει γίνει γνωστή λόγω της άσκησης υψηλού marketing, όπως στις κινηματογραφικές ταινίες του James Bond, ο οποίος φορούσε Ω. Η συνεργασία ξεκίνησε με τον James Bond to 1995. Ο ηθοποιός Pierce Brosnan φόρεσε το Ω Seamaster Quartz Professional, στην ταινία Golden Eye, όπως επίσης και ο σύγχρονος James Bond ο ηθοποιός Daniel Greg που φόρεσε Seamaster Planet Ocean στις ταινίες: Casino Royal και στην ταινία Quantum of Solace. Για τον λόγο αυτό η Ω κατασκεύασε Limited Edition ρολόγια με στύλ James Bond.
Χορηγός αθλημάτων
Η Ω ήταν ο επίσημος timekeeper των Ολυμπιακών Αγώνων, απο τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1932. Ήταν επίσης timekeeper στους χειμερινούς αγώνες του 2006, τους θερινούς αγώνες το 2008 και έκανε πάλι το ίδιο στους χειμερινούς αγώνες το 2010. Η Ω το 2008 κατασκεύασε μια νέα σειρά ρολογιών με το λογότυπο των Ολυμπιακών αγώνων. Ο Ολυμπιονίκης κολυμβητής με τα πολλά χρυσά μετάλλια Michael Phelps, είναι ένας απο τους ambassadors ( πρέσβης ) της Ω, φορώντας Seamaster Planet Ocean.
Michael Phelps
Για την χορηγία και την υποστήριξη της Ω, υπέρ της ομάδας Emirates Team στην Νέα Ζηλανδία, κατασκευάστηκε το 2007 το Seamaster Nzl 32, με το όνομα του σκάφους που κέρδισε το Κύπελλο Αμερικής το 1995. Το ρολόι κατασκευάστηκε με την συμβολή του κυβερνήτη της ομάδας της Νέας Ζηλανδίας, Dean Barker και πρέσβη της Ω.
Σχόλια
Η Ω είναι μια πολύ διάσημη εταιρεία υψηλής ωρολογοποιίας, με μεγάλη εμπορική δύναμη και υψηλή αναγνωρισιμότητα. Δε θα είχε κανένα νόημα η ωρολογοποιία χωρίς τη συμβολή της Ω και για τον λόγο αυτό απαιτείται μεγάλος σεβασμός στη συγκεκριμένη εταιρεία για πολλούς και διάφορους λόγους. Λόγοι πολλοί περισσότεροι απο αυτούς που αναφέρθηκαν στο παραπάνω κείμενο που μόλις διαβάσατε, λόγοι που μπορεί να μη μάθει ποτέ κανείς.
Παρουσίαση,
Κων/νος Κιρεμιτζόγλου