Η Vacheron Constantin είναι μια ελβετική εταιρεία υψηλής ωρολογοποϊίας και μέλος του Richemont Group. Από τους γνώστες του ρολογιού, θεωρείται ως μια απο τις καλύτερες παραδοσιακές εταιρείες ρολογιών μαζί με την Patek Philippe, Audemars Piguet και την Jaeger LeCoultre.
Απασχολεί περίπου πάνω απο 400 άτομα παγκοσμίως και οι περισσότεροι απο αυτούς βρίσκονται στις μονάδες παραγωγής στη Γενεύη στο Vallee De Joux. Τα ρολόγια της εταιρείας πωλούνται σε 80 χώρες σε όλο το κόσμο και διανέμονται μέσω των 15 μπουτίκ ενώ έχει πάνω απο 500 σημεία πώλησης.
Ιδιοκτήτες ρολογιών Vacheron Constantin ήταν: Ο Ναπολέων Βοναπάρτης, ο Πάπας Πίος ο ενδέκατος, ο Δούκας του Windsor και ο Harry Truman.
Η Ιστορία
Jean Marc Vacheron
Η Vacheron Constantin ιδρύθηκε στην Γενεύη της Ελβετίας το 1755 απο τον Jean Marc Vacheron. Αυτό την κάνει την αρχαιότερη εταιρεία κατασκευής ρολογιών με μια συνεχή ιστορία. Πέραν του ότι ο Jean Marc Vacheron ήταν ένας νέος επιχειρηματίας, ήταν και ένας ταλαντούχος τεχνίτης. Το 1770 η εταιρεία δημιούργησε την πρώτη πολυπλοκότητα.
Ο γιός του Jean Marc Vacheron, ο Αbraham ανέλαβε την επιχείρηση το 1785. Κατα την περίοδο αυτή η επιχείρηση ήταν σε θέση να επιβιώσει απο την Γαλλική Επανάσταση ( 1789-1799 ). Αργότερα το 1810 ο Jaques - Barthelemy Vacheron, εγγονός του ιδρυτή της εταιρείας έγινε επικεφαλής. Ήταν ο πρώτος που συνέβαλε στην εξαγωγή ρολογιών, στην Γαλλία και στην Ιταλία.
Αργότερα ο Jaques Barthelemy συνειδητοποίησε πως δε μπορούσε να συνεχίσει μόνος του να διαχειρίζεται την εταιρεία. Για να γινόντουσαν εξαγωγές των προϊόντων χρειαζόταν έναν συνεργάτη. Το 1819 ο Francois Constantin έγινε ο συνεργάτης του Vacheron και απο τότε η εταιρεία συνέχισε την δραστηριότητά της υπο την επωνυμία Vacheron & Constantin.
Francois Constantin
Ο Francois Constantin ταξίδευε σε όλο τον κόσμο και πουλούσε τα προϊόντα της εταιρείας. Με αυτές του τις κινήσεις βοήθησε την εταιρεία να διευρύνει τις αγορές της, όπως την αγορά της Β. Αμερικής. Το σύνθημα της εταιρείας ( που παραμένει μέχρι και σήμερα ) ήταν : " Do better if possible, and that is always possible", εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στην επιστολή που έστειλε ο Constantin στον Vacheron στις 5 Ιουλίου του 1819.
Georges Auguste Leschot
Το 1839 η Vacheron & Constantin προσέλαβε τον Georges-Auguste Leschot. Η δουλειά του ήταν να επιβλέπει τις εργασίες κατασκευής. Ο Leschot ήταν εφευρέτης και οι δημιουργίες του αποδείχθηκαν επιτυχημένες για την εταιρεία. Οι εφευρέσεις του είχαν μεγάλη επίδραση στην βιομηχανία των ρολογιών. Ήταν ο πρώτος που τυποποίησε και τροποποίησε τις μηχανές Movements σε Calibers.
Το 1844 ο Georges-Auguste Leschot τιμήθηκε με ένα χρυσό μετάλλιο. Η " Τέχνες & Κοινωνία " της Γενεύης, τίμησε ιδιαίτερα τη συσκευή του Leschot την Pantographic. Μια μηχανή που μπορούσε να χαράξει μικρά μηχανικά μέρη ρολογιών όπως επίσης και καντράν. Αυτή η εφεύρεση "έσπρωξε" την Vacheron & Constantin πολύ πιο μπροστά απ'ότι ήταν οι άλλες εταιρείες ωρολογοποϊίας.
Αργότερα μετά το θάνατου του Constantin το 1854 και του Vacheron το 1863, η εταιρεία εξαγοράστηκε απο μια σειρά κληρονόμων. Σε ένα σημείο η εταιρεία διοικούταν απο 2 γυναίκες.
Το 1862 η Vacheron & Constantin έγινε μέλος του Συνδέσμου για την έρευνα των αντιμαγνητικών υλικών. Αργότερα το 1885 η εταιρεία δημιούργησε το πρώτο non magnetic ρολόι το οποίο ήταν ανθεκτικό στα μαγνητικά πεδία. Η κατασκευή του περιελάμβανε: 1 τροχό ισορροπίας ( balance wheel ), 1 Balance Spring και παλέτες που έγιναν απο παλλάδιο, ενώ ο τροχός ισορροπίας ( Balance Wheel ) ήταν απο χρυσό.
Το 1877 η εταιρεία μετονομάστηκε επίσημα σε Vacheron Constantin & Frabicants Geneve. Το 1880 η Vacheron Constantin χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το έμβλημά της. Τον Σταυρό της Μάλτας.
Η πρώτη μπουτίκ στη Γενεύη έγινε απο την Vacheron & Constantin το 1906. Αυτό το κατάστημα μπορεί να το δεί κανείς στην περιοχή Quai de l'Ille. Κατα την διάρκεια της μεγάλης ύφεσης η Vacheron & Constantin βρέθηκε σε μεγάλη οικονομική δυσχέρεια και μόνο ένας είχε την ελπίδα να την σώσει, ο Charles Constantin. Έγινε επικεφαλής της εταιρείας το 1936 και ήταν η πρώτη φορά που μετά απο τον θάνατο του Constantin το 1850, επικεφαλής έγινε ένα άτομο της οικογένειας Constantin.
Κατα την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου οι πωλήσεις της Vacheron & Constantin μειώθηκαν σημαντικά. Ωστόσο η εταιρεία ήταν σε θέση να επανέλθει στην αγορά με την βοήθεια του Georges Ketter.
Ένα αξιοσημείωτο γεγονός εκείνη την περίοδο, ήταν η κατασκεή του ρολογιού Patrimony. Ήταν το πιο λεπτό μηχανικό ρολόι με πάχος μόλις 5,25 χιλιοστά. Το 1970 το & βγήκε απο την επωνυμία της εταιρείας και μετονομάστηκε σε Vacheron Constantin.
Το 1979 η εταιρεία κατασκεύασε το ρολόι Kallista, το ακριβότερο ρολόι στον κόσμο που στοίχιζε τότε 5,000,000 $, ενώ σήμερα στοιχίζει 11,000,000$. Το Kallista είχε αποτελούταν απο 118 διαμάντια. Η κατασκευή του πήρε πάνω απο 6.000 ώρες εργασίας και 20 μήνες για τους κοσμηματοπώληδες να κοσμήσουν το ρολόι με τα διαμάντια.
Όταν ο Ketter πέθανε το 1987, η εταιρεία άλλαξε χέρια. Ωστόσο οι πωλήσεις της εταιρείας αυξήθηκαν και σήμερα παράγει περίπου 20.000 ρολόγια το χρόνο. Το 1996 το σύνολο των μετοχών εξαγοράστηκε και σήμερα η Vacheron Constantin ανήκει στο Richemont Group.
Vacheron Constantin Watches
Overseas & Overseas Chronograph
Patrimony Traditionelle
Tour d'Ille
Malte
Kallista
Patrimony Contemporaine Retrograde Day Date
Παρουσίαση,
Κων/νος Κιρεμιτζόγλου