Είπα να μην ανοίξω νέο θέμα και να κάνω την ερώτηση-σχόλιό μου εδώ, αν και δεν αφορά αποκλειστικά τα seiko . . .
αλλά με αφορμή την πρόσφατη αγορά μου, SKX009, ξεκίνησα να επισκέπτομαι κάποια "καταδυτικά" sites όπως και κάποια άλλα σχετικά με υποβρύχια φωτογραφία. Διάβασα πως όσο μεγαλώνει το βάθος κατάδυσης, αρχίζουν και χάνονται ένα-ένα τα χρώματα, με πρώτο το κόκκινο (από νωρίς μάλιστα, από τα 2 μέτρα αρχίζει, στα 5-6 ήδη παρουσιάζει μεγάλη απώλεια), στη συνέχεια το πορτοκαλί και αργότερα το κίτρινο. Σε βάθος π.χ 30-40-50 μέτρα, τα παραπάνω χρώματα είτε απουσιάζουν, είτε υπάρχουν σε πολύ μικρό βαθμό.
Τώρα αρχίζει η σκέψη

Χαρακτηριστικό γνώρισμα των divers ρολογιών είναι η φαρδιά περιστρεφόμενη στεφάνη, πάνω στην οποία συνήθως απεικονίζονται όλα τα πρώτα 15 ή 20 λεπτά (ώστε με τη συνδυασμένη περιστροφή της στεφάνης να δείχνουν τον χρόνο κατάδυσης), στο υπόλοιπο τμήμα της στεφάνης μόνο οι ενδείξεις 30, 40, 50 (ανά 10 λεπτά δηλαδή). Λογικό να ενδιαφέρουν τα πρώτα 15-20 λεπτά διότι οι χρόνοι κατάδυσης συνήθως δεν είναι μεγαλύτεροι. Όλα καλά και λογικά. Αλλά σε πολλά ρολόγια το πρώτο τμήμα της στεφάνης διαφέρει χρωματικά από το υπόλοιπο. Έτσι σε πολλές περιπτώσεις είναι κόκκινο, λιγότερες πορτοκαλί, ακόμα και κίτρινο . . . αρκεί να κάνει αντίθεση με το υπόλοιπο τμήμα της στεφάνης. Ωραίο δείχνει στα μάτια μου το pepsi, αλλά τί γίνεται μέσα στο νερό ; Λογικά, στο νερό, και σε όχι κάποιο μεγάλο βάθος, το τμήμα αυτό της στεφάνης χάνει το χρώμα του και δεν ξεχωρίζει. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση που ήταν κίτρινο, απλά χάνεται σε μεγαλύτερο βάθος. Σίγουρα τα παραπάνω χρώματα χάνονται σε βάθος αρκετά μικρότερο από αυτό που αντέχει το ρολόι (π.χ 200μ, 300μ, 1000μ ). Πώς π.χ η pepsi στεφάνη έγινε τόσο δημοφιλής σε divers ρολόγια όταν παρουσιάζει αυτή την αδυναμία ; Αδυναμία μάλιστα που σχετίζεται άμεσα με την ασφάλεια του κατόχου δύτη ; Έχω δει ακόμα και ρολόγια με πορτοκαλοκόκκινους δείκτες. Πώς θα ξεχωρίζουν οι δείκτες σε ένα βάθος 50 μέτρων ;
Απλά, ανησυχίες ενός desk-diver

Σχόλια ίσως από real-divers ;