Πρώτη φορά είδα το τόπικ και θα με συγχωρήσετε να απαντήσω σε παλαιότερα ποστ.
Ο Jimk, που απ' ότι είδα έχει καιρό να μπει ισοπέδωσε βέβαια την διαφορά μεταξύ quartz και μηχανικού, χρησιμοποιώντας εντελώς λανθασμένη, κατά την γνώμη μου επιχειρηματολογία. Προφανώς η τεχνολογία του quartz όσο δύσκολα και αν κατακτήθηκε (το πρώτο ρολόι του είδους είχε μέγεθος δωματίου!!!) δεν παύει σήμερα να είναι φτηνή και για τον λόγο αυτό δεν αποτελεί στόχο και όνειρο μιας μεγάλης εταιρείας σαν την Patek η κατασκευή τέτοιων μηχανισμών. Βέβαια υπερβολικό είναι και να θιγόμαστε για την "τιμή" μιας εταιρείας, αφού ακόμη και η Patek κατασκευάζει πολλούς μηχανισμούς quartz. Ο τολμηρός Franck Muller είχε πει κάποτε σε συνέντευξη (και έγινε χαμός) οτι η ΡΡ κατασκευάζει περισσότερους μηχανισμούς quartz, απ' ότι μηχανικούς και ο λόγος είναι οτι το πολύ επιτυχημένο γυναικείο μοντέλο της 24Hours είναι μόνο quartz.
Φίλε adastra, ένα ρολόι quartz μπορεί να στοιχίζει πολλά λεφτά. Βέβαια όχι εξ'αιτίας της αξίας της μηχανής του. Το ακριβότερο ρολόι που έχει πουληθεί σε Έλληνα (σε δύο μάλιστα κυρίες) και η τιμή του ξεπερνάει τα 800.000 ευρώ είναι το Chopard Ice Cube full baguette diamonds, του οποίου η μηχανή είναι quartz και πρέπει να αξίζει περίπου 5 ευρώ!!!!!!!!! Τα διαμάντια του όμως.......
Ένα ωραίο παράδειγμα του τι μπορεί να επιτύχει η δημιουργικότητα και το μυαλό ενός πραγματικού ωρολογοποιού, είναι το μοντέλο Opus 8 της εταιρείας Harry Winston που κατασκεύασε ο F. Garinaud της εταιρείας Renaud & Papi και είναι ένα μηχανικό ρολόι με digital ενδείξεις!!!!!!! Θαυμάστε το:
http://watchismo.blogspot.com/2008/04/mechanical-digital-of-opus-8-by-harry.htmlΟ μηχανισμός quartz συγκρινόμενος με τον μηχανικό δεν μου θυμίζουν την σχέση φωτογραφίας και ζωγραφικής (αφού η πρώτη είναι μια συνθετική διαδικασία και η δεύτερη είναι αναλυτική), αλλά την διαφορά ανάμεσα σε μια ανθρώπινη καρδιά και έναν βηματοδότη....
Φιλικά
Κωστής
ΥΓ Ο λόγος που οι γυναίκες φορούν συνήθως quartz είναι οτι πριν από εμάς άρχισαν να αντιμετωπίζουν το ρολόι σαν αξεσουάρ μόδας και να μην φορούν το κάθε ρολόι καθημερινά και ότι το συχνά μικρό μέγεθος της κάσας οδηγεί σε μικρούς μηχανισμούς που αν ήταν μηχανικοί θα ήταν πανάκριβοι, γιατί στην ωρολογοποιία το μικρότερο είναι δυσκολότερο και κατά συνέπεια ακριβότερο.