Καλημέρα σε όλους. Νομίζω ότι κάθε τεχνολογία έχει τα καλά της αλλά και το τίμημά της. Θα έλεγα ότι τα quartz προσεγγίζουν τη μέτρηση του χρόνου τεχνοκρατικά, ενώ τα μηχανικά περισσότερο φιλοσοφικά. Σίγουρα, τα αποτελέσματα στις επιλογές μας θα ήταν πολύ διαφορετικά αν ένα μηχανικό είχε τις αντοχές του quartz ή αν ένα quartz είχε τον δείκτη του springdrive...
Τα μηχανικά ρολόγια δεν αποτελούν απλώς φιλοσοφία στη μέτρηση του χρόνου αλλά επιπλέον αποτελούν και σύμβολο οικονομικού status ή έναν τρόπο να ξεχωρίσεις από τη μάζα. Το να επιλέξεις ένα μηχανικό, σημαίνει ότι ασχολήθηκες με αυτό, σημαίνει ότι κατανάλωσες χρόνο για να ενημερωθείς για το τι εστί μηχανικό αλλά και χρήμα για να φοράς κάτι που εκτιμάς και θέλεις να ζει μαζί σου...
Μεγάλο ζήτημα είναι το αν πρέπει να επιλέγεις ένα quartz από μεγάλη εταιρεία, καθώς πολλοί αναφέρουν πως γενικά τα quartz των μεγάλων εταιρειών είναι υπερτιμημένα. Νομίζω πως η διαφορά τους είναι στη φιλοσοφία περί χρόνου κι αυτό ακριβώς πληρώνουν όσοι επιλέγουν τα μηχανικά. Σε απόλυτα νούμερα, πχ ένα Omega Seamaster 2254.50 (μηχανικό) σε σχέση με το quartz αδελφάκι του, το 2264.50, με το οποίο διαφέρει μόνον στον μηχανισμό, η διαφορά στα υλικά είναι μόνον 100 ευρώ λόγω διαφορά κόστους στον μηχανισμό του quartz (περίπου 100 ευρώ) σε σχέση με τον μηχανισμό του αυτόματου (περίπου 200 ευρώ). Και για όσους ήθελαν να το γράψουν, όχι, το quartz calibre 1538 της Omega δεν κοστίζει 5-10 ευρώ όπως νομίζουν μερικοί...
Επομένως εδώ τι έχουμε; Έχουμε δύο ρολόγια με διαφορά στο κατασκευαστικό κόστος μόνον 100 ευρώ αλλά στην πώληση έχουν διαφορά πάνω από 400 ευρώ και στην μεταπώληση ακόμη πιο τραγική... Επιπλέον, θα πρέπει να υπολογίσουμε και το κόστος του προγραμματισμένου service για το μηχανικό σε 5-6 χρόνια και βλέπουμε ότι η διαφορά κόστους κτήσης και συντήρησης μεγαλώνει. Εδώ τι πληρώνει ο πελάτης; πληρώνει πρεστίζ, πληρώνει τη φιλοσοφία περί μέτρησης χρόνου, πληρώνει για την ανάδειξη του οικονομικού του επιπέδου, πληρώνει έναν τρόπο να ξεχωρίσει από τις χιλιάδες ανθρώπων που φοράνε ένα quartz της Q&Q. Είναι σαν τα επώνυμα μπλουζάκια ή τα τζην παντελόνια, όπου το κόστος σταματά στα 10 ευρώ αλλά η τιμή τερματίζει στα 300 ευρώ...
Προσωπικά, θέλω να έχω τον καλύτερο συνδυασμό μεταξύ των δύο. Θέλω να έχω ένα ρολόι όσο πιο κοντά στην ακρίβεια και την αντοχή του quartz αλλά με τη φιλοσοφία και το πρεστίζ του μηχανικού και νομίζω πως το βρήκα στο Omega Seamaster Pro 2254.50, το οποίο τελικά και κράτησα όταν αμφιταλαντευόμουν μεταξύ αυτού και του δίδυμου quartz αδελφού του (2264.50). Προσωπικά ήθελα ένα επώνυμο ρολόι με ρεαλιστική τιμή, με ακαταμάχητο design, για όλες τις ώρες, για όλες τις περιστάσεις και για όλες τις συνθήκες, από το γραφείο μου μέχρι μία δεξίωση ή από μία εκδρομή στο βουνό έως την κωπηλασία στη θάλασσα και νομίζω πως αυτό το ρολόι τα καταφέρνει επάξια παντού...